Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) pohrozil demisí, pokud budou seškrtány výdaje na obranu. (Ilustrační foto: Twitter L. Metnar)

Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) pohrozil demisí, pokud budou seškrtány výdaje na obranu. Šéf resortu přesto doufá, že se krácení financí nedotkne armádního rozpočtu. Resort pro rok 2021 žádá 85,4 miliardy korun. Seškrtání výdajů na obranu je přitom jednou z podmínek komunistů, na jejichž podpoře závisí menšinová vláda ANO a ČSSD, aby podpořili návrh státního rozpočtu pro rok 2021. 

Metnar uvedl v rozhovoru pro MF Dnes, že pokud projde méně peněz na obranu, rezignuje.

Na sněmovním výboru pak znovu zopakoval, že by desetimiliardový škrt zcela zastavil modernizační projekty.

„Sněmovní výbor pro obranu odmítl škrty v armádním rozpočtu v příštím roce a podpořil vládou schválenou částku 85,4 miliard korun. Krácení výdajů na obranu by mohlo zastavit rozjeté klíčové modernizační projekty,“ napsal poté na Twitteru.

Česko slíbilo NATO, že do roku 2024 bude vydávat na svou obranu 2 procenta ze svého HDP, na příští rok vládní koalice slíbila dosažení hranice 1,4 procenta HDP.

Podle Metnara nikdo nepředpokládal, že přijde současná koronavirová krize.

Aby Česko závazek dodrželo, znamenalo by to pro armádu hospodařit s asi 130 miliardovým rozpočtem.

V příštím roce by mělo ministerstvo obrany hospodařit s rozpočtem 85,4 miliardy korun, což odpovídá 1,46 procentům HDP. Letos činí rozpočet resortu 75,5 miliardy korun.

Rozdíl je tedy 10 miliard. A přesně tolik požadují sebrat armádnímu rozpočtu komunisté, kteří tím podmiňují podporu státního rozpočtu na rok 2021.

Vládě nadiktovali hned několik podmínek. Na některých se zástupci KSČM a vládní koalice shodli, ohledně jiných už taková shoda nepanovala (psali jsme zde). (pel)