Sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu pro rok 2021. (Ilustrační foto)

Sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu pro rok 2021. Počítá se schodkem 320 miliard korun. Poslanci hlasy ANO, ČSSD a KSČM schválili základní parametry návrhu, přestože opozice navrhovala některé části přepracovat. 

V druhém čtení bude možné projednat už jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Závěrečné třetí čtení je naplánováno na 16. prosince.

Prezident Miloš Zeman ve sněmovně návrh státního rozpočtu pro rok 2021 podpořil.

Prohlásil k tomu, že je trošku vykolejený, když musí schvalovat výrazný deficit. Opozice návrh kritizuje, podle ní zcela mimo ekonomickou realitu. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) opozici vynadal, že chce šetřit, a přirovnal ji k nástupcům Gustava Husáka a socialistickým vládcům.

Prezident Miloš Zeman v projevu apeloval na poslance, aby se vzdali některých stereotypů, ve kterých byli vychováni.

„Všichni jsme se učili, že dluhy ujídají z mísy, zadlužená ekonomika byla považována za něco neefektivního a odpudivého. i já jsem byl vychován v zásadě, že dluhy ujídají z mísy, a vždy jsem podporoval politiku šetření,“ řekl.

„A teď, stejně jako ostatní, jsem trochu vykolejený, když musím schvalovat výrazný deficit, i když bych si samozřejmě přál, aby se při tom neplýtvalo,“ pokračoval.

Prezident okomentoval také chystané zrušení superhrubé mzdy. Lidé podle něj mohou peníze navíc šetřit a ne posílat zpátky do ekonomiky.

Zeman také navrhnul rušení daňových výjimek, které by rozpočtu mohlo přinést další desítky miliard navíc.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) prohlásila, že vstoupí do dějin jako ministryně s nejvyšším schodkem.

Šéf ODS Petr Fiala upozornil, že vláda velký schodek plánovala ještě před vypuknutím pandemie. Varoval dále, že v příštích třech letech chce vláda deficit přes tři čtvrtě bilionu

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek požaduje po vládě, aby návrh rozpočtu pro rok 2021 přepracovala.

„Je evidentní, že pokles ekonomiky letos bude minimálně 8 procent, některé scénáře předpokládají až 10 procent. Růst v příštím roce 3,9 svým optimismem překračuje hranice toho, co lze očekávat. Jak vůbec máme komentovat rozpočet, který se facto rozpočtem není protože je zela mimo aktuální ekonomickou realitu?“, ptal se poslanců.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) opozici vynadal za to, že by v ekonomické krizi chtěla šetřit. Přirovnal ji k socialistickým vládcům a prohlásil, že když lidé poslechnou opozici, celá ekonomika „půjde do kelu“.

To si nenechala líbit většina opozičních poslanců. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Zaorálka upozornila, že „to on je členem vlády, která se opírá o bolševické hlasy a jeho slova proto těžko můžou být ještě trapnější“.

Podporu v prvním čtení přislíbili komunisté, na jejichž podpoře je menšinová vláda ANO a ČSSD závislá. Podporu rozpočtu při závěrečném schvalování ale podmiňují rozpočtovými přesuny za 12 miliard. Požadují jako každý rok 2 miliardy na výstavbu škol, školek nebo obecních bytů. Kromě toho však trvají na armádních škrtech za 10 miliard korun. (pel)

Státní rozpočet na rok 2021 bude příští rok kvůli superhrubé mzdě schvalován znovu

Komunisté znovu vyhrožují nepodpořením vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2021