V Česku dál přibývá nemocných koronavirem. Za pátek laboratoře odhalily covid-19 u rekordních 8 618 lidí. Premiér Babiš znovu připustil možnost dalšího lockdownu, ale přiznal, že stejné peníze na pomoc ekonomice jako na jaře už vláda nemá. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu připustil možnost dalšího tzv. lockdownu, tedy zásadní omezení života lidí i ekonomiky. Současně ale přiznal, že vláda nemá dostatek peněz na pomoc ekonomice jako na jaře. Přírůstky nakažených koronavirem v ČR prudce skáčou nahoru. Jen v pátek přibylo v Česku 8 618 případů nemoci covid-19. Česko je aktuálně třetí zemí na světě v poměrném počtu nakažených za týden.

Rozhodnutí o úplném „zavření“ země bude podle Babiše záviset na expertní skupině epidemiologů, premiér ho bude akceptovat. Definitivně by prý mohlo padnout na začátku příštího týdne.

„Myslím, že už nemáme dalších 200 miliard, které bychom nalili do ekonomiky jako na jaře,“ citovaly Babiše Seznam Zprávy.

Sám Babiš si ale uzavření ekonomiky nepřeje.

„Ale pokud budou predikce, že to nemocnice nezvládnou, tak to nemůžu vyloučit,” uvedl.

Zároveň požádal všechny, kteří se mají dostavit na testy, aby tak učinili. Podle premiéra je indikováno k testování na covid je přes 37 tisíc lidí, ale k testům nechodí.

Premiér dále uvedl, že stát v současné době potřebuje až 500 zkušených operátorů z call center, aby pomáhali s trasováním kontaktů nakažených.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula pro Českou televizi řekl, že nárůst případů je enormní. Reprodukční číslo se zvýšilo na 1,4, což indikuje nutnost zpřísnit opatření.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) považuje situaci za alarmující. Nabízí se podle něj otázka, zda jsou zavedená opatření dostatečná, nebo je čas na radikální omezení po vzoru Izraele.

Česko je 3. na světě v počtu nakažených

V pátek laboratoře v Česku odhalily 8 618 nově nakažených. Během posledního týdne jde o čtvrtý rekord za sebou.

K sobotní 18. hodině pak bylo potvrzeno 2 604 případů.

Ve 3. stupni pohotovosti, který značí komunitní přenos, jsou aktuálně Středočeský, Jihomoravský, Zlínský a Královéhradecký kraj. Nadále v něm figuruje hlavní město Praha.

Aktuálně je nakaženo 57 842 lidí.

Výrazně pak roste počet hospitalizovaných a pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. S covidem-19 je aktuálně v nemocnicích 2 085 pacientů.

V pátek zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 25 lidí, jen za tento týden pak přes 200. Od počátku pandemie v Česku zemřelo na covid-19 celkem 934.

Podle počtu případů nakažených na 100 tisíc obyvatel je ČR za uplynulý týden na 3. místě ve světě. V EU pak má na obyvatele nejvíce případů, téměř o čtvrtinu víc než druhé Španělsko.

Od 1. března, kde se v Česku objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo v České republice 109 374 lidí.

Z důvodů aktuální epidemiologické situace byla od pátku 9., resp. od pondělí 12. října znovu zpřísněna celorepubliková opatření. Týkají se např. omezení hromadných akcí nebo školní docházky. (pel)

Zatajené opatření vlády proti koronaviru: Do obchoďáku mohou lidé maximálně ve dvou

Babiš pohrozil zavřením celé země, pokud lidé nebudou dodržovat koronavirová opatření

Prymula úplně zakázal kulturu a volnočasové aktivity. Hospody musí zavírat už v 8 večer