Od pondělí 12. října budou v Česku zrušeny všechny kulturní a sportovní události. Zatím jen na 14 dní.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) představil nová zpřísněná opatření. Od pondělí 12. října budou úplně zakázány kulturní akce a téměř všechny volnočasové aktivity. Hospody budou muset nově zavírat už ve 20:00. Jedná se také o případném testování všech obyvatel Česka. 

Vláda to oznámila na tiskové konferenci.

„Od pondělí příštího týdne dojde k zavření prakticky všech kulturních událostí, divadel, kin, tak, abychom volnočasové aktivity omezili na 14 dnů,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) na tiskové konferenci.

Vysoké přírůstky nakažených podle něj ukazují, že nynější opatření nestačí.

Restaurace budou už od pátku 9. října muset zavírat už ve 20:00. U stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva. Vypnuta navíc bude muset být v obchodech veřejná wi-fi.

Od stejného dne pak budou uzavřeny posilovny, bazény a fitness centra.

Od pondělí 12. října pak budou zrušeny na 14 dní veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců. Vnitřní sportoviště budou uzavřena, venku bude smět sportovat nejvýš 20 osob. Již od pátku pak musí provoz přerušit provoz posilovny, fitness centra, vnitřní bazény a koupaliště.

Omezení se dotkne i zoologických zahrad.

Nová opatření přijmou také školy. Pro mateřské školy a první stupeň základních škol a školní družiny platí stejný režim jako doposud. Pro vysoké školy od pondělka platí, že přecházejí na distanční vzdělávání.

Co se týká druhého stupně základních škol, třídy budou rozděleny na poloviny – jeden týden bude prezenčně studovat jedna třída, další týden druhá.

Na 14 dní chce ministr zdravotnictví zakázat i návštěvy v domovech pro seniory.

Původně měl Babišův kabinet o zpřísnění omezení jednat až v pátek ráno. Jednání ale bylo nakonec přesunuto už na čtvrtek.

Důvodem jsou stále rostoucí počty nakažených koronavirem v posledních dnech. Stoupají také počty hospitalizovaných a zemřelých.

V České republice začal od pondělní půlnoci 5. října kvůli vývoji koronavirové epidemie znovu platit nouzový stav. (pel)

Další rekord: Ve středu laboratoře v Česku odhalily 5 335 nakažených koronavirem

Česko padlo znovu do nouzového stavu. Prymula straší neposlušné občany dalším přitvrzením