V Česku začal v pondělí 5. října kvůli šíření koronaviru znovu platit nouzový stav. (Ilustrační foto)

Na území České republiky platí od pondělí 5. října znovu nouzový stav, zatím jen na 30 dní. Důvodem je zhoršení epidemiologické situace v souvislosti s šířením koronaviru. Současně začínají na 2 týdny platit další opatření. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) však pohrozil dalším přitvrzením, protože někteří občané dle něj neposlouchají současná vládní nařízení. 

„Pokud 30 až 40 procent obyvatel země nebude respektovat současná opatření, pak budou muset být ta opatření tvrdší,“ uvedl ministr Prymula na tiskové konferenci.

Během zítřka bude plán dalšího postupu probírat vládní rada pro zdravotní rizika. V pátek chce Prymula představit souhrn opatření pro jednotlivé scénáře postupu šíření epidemie.

Vláda navíc rozhodla o uvolnění 152 milionů korun na nákup vakcín proti koronaviru nasmlouvaných Evropskou unií. Koupeno bude podle Prymuly zhruba 3,5 milionu dávek, které vystačí pro 1,5 milionu lidí.

V České republice začal od pondělní půlnoci kvůli vývoji koronavirové epidemie znovu platit nouzový stav.

V regionech s vyšším rizikem nákazy byly uzavřeny střední školy. Mateřské a základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií pokračují v prezenční výuce. Pro vysoké školy budou dál platit současná nařízení hygieniků, kteří jim v regionech s vyšších rizikem nákazy nařídili výuku na dálku.

Hudební výchova se bude na ZŠ, SŠ a konzervatořích vyučovat bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku.

Zakázány jsou hromadné akce uvnitř pro více než 10 lidí a akce venku pro více než 20 lidí.
Divadla a kina budou moci dál hrát až pro 500 lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení. Smět se nesmí hrát opery a muzikály.

Nově je také omezen počet lidí, kteří spolu mohou v restauraci sedět u stolu. Od pondělí to je maximálně 6 lidí.

Sportovní utkání se budou konat bez diváků. Na stadiony budou smět sportovci, realizační týmy, personál zabezpečující utkání a média do počtu 130 lidí. V případě zájmové činnosti, kdy se sejdou například lidé po práci a chtějí si zahrát fotbal, je jejich počet omezen maximálně na 20.

Kabinet může nouzový stav vyhlásit na 30 dnů. Podle ministra Prymuly by tato doba měla stačit na zvládnutí 2. vlny onemocnění. Letos vláda v souvislosti s šířením koronaviru vyhlásila stav nouze už jednou, a to 12. března. Platil do 17. května.

Nouzový stav vyhlásila kvůli koronavirové pandemii vláda poprvé 12. března na 30 dnů. Poté se opatření prodloužilo do konce dubna, původně přitom vláda žádala o termín 11. května.

Další prodloužení pak poslanci schválili 28. dubna, a to do 17. května. Nouzový stav tak v Česku platil 66 dnů. (pel)