Do obchodů mohou lidé v Česku chodit už jen ve dvou. (Ilustrační foto)

Do obchodů mohou lidé v Česku chodit už jen ve dvou. Babišova vláda v rámci nové série opatření proti šíření koronaviru omezila vstup do obchodů a provozoven na skupiny maximálně po dvou osobách. Opatření platí už od pátku.

Ve čtvrtečním usnesení vlády bylo uvedeno, že kabinet omezil „svobodu pohybu a pobytu tak, že lze vstupovat do nákupních center, do prodejen a provozoven služeb, s výjimkou provozoven stravovacích služeb, a pobývat v nich nejvýše ve skupinách po 2 osobách a tak, že mezi skupinami je rozestup alespoň 2 metry; toto omezení se nevztahuje na osoby mladší 15 let doprovázející zletilou osobu ze společné domácnosti“.

U dvojic v obchodních centrech je výjimka pro osoby mladší patnácti let, když doprovází zletilou osobu.

O omezení společného nakupování na nejvýše dvě osoby však ministr zdravotnictví Roman Prymula na čtvrteční tiskové konferenci nehovořil, ačkoliv začalo platit již následující den, tedy v pátek.

Opatření týkající se počtu osob vstupujících společně do nákupních center v pátek komentoval ministr Prymula. Ten tvrdí, že je opatření namířené proti větším skupinkám, zejména studentům.

„Vyžaduje to naprosto selský rozum, nikdo nebude rozhánět skupinku lidí u pečiva,“ zdůraznil.

Obchodních center se týká také další opatření, zákaz  poskytovat bezdrátový internet ve stravovacích zařízeních.

Ve stravovacích prostorech budou moci u jednoho stolu sedět maximálně dva zákazníci.

Mezi další opatřeními patří uzavření restaurací a hospod ve 20:00 a uzavření posiloven a bazénů, která platí už v pátek.

Od pondělí 12. října na 14 dní vláda zavře divadla a kina, téměř zruší profesionální i amatérské sportování a přitvrdí také omezení pro nemocnice a úřady.

Školákům se prodlouží podzimní prázdniny, na druhý stupeň základních škol se vrátí výuka na dálku. (sfr)