Premiér Andrej Babiš pohrozil "lockdownem", tedy úplným "zavřením" země, pokud občané nebudou dodržovat protikoronavirová opatření.

Premiér Andrej Babiš pohrozil „lockdownem“, tedy úplným „zavřením“ země, pokud občané nebudou dodržovat vládní protikoronavirová opatření. Babiš varoval, že pokud lidé nebudou dodržovat nařízená opatření, nebude možné se vyhnout totálnímu uzavření země. Opozice v reakci označila za viníka krize právě premiéra Babiše. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v této souvislosti označil Babiše za „zmetka“.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula prohlásil, že situace v zemi je vážná. Současně vyzval všechny zdravotníky působící v jiných profesích, aby pomohli.

Koronavirus se podle Babiše nyní chová jinak než na začátku roku.

Kritizoval, že se lidé bouří proti nošení roušek.

„Názor lidí na nošení roušky se zásadně změnil a dokonce sedm procent Čechů si ji nebere nikdy,“ poukázal s tím, že jde o diametrální rozdíl proti situaci v dubnu letošního roku.

„Buď budeme všichni opatření dodržovat, nebo budeme muset přikročit k dalším omezujícím krokům,“ zdůraznil Babiš s tím, že nemůže vyloučit ani kompletní vypnutí chodu společnosti včetně ekonomiky, tedy lockdown.

„Já vás prosím, je víkend, buďte doma. Pokud to půjde, příští týden pracujte z domova,“ apeloval na obyvatele premiér Babiš.

Lockdown: Zákaz opustit domov

Možnou podobu totálního uzavření země upřesnil ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něho by „katastrofickou“ formou bylo to, že lidé nesměli opouštět svůj domov a nikdo by nechodil do práce.

„S tím my nepočítáme,“ podotkl však dále.

V tuzemských podmínkách by podle něho šlo opustit bydliště maximálně ve dvou lidech.

Možnost chodit do práce by byla zachována. Zcela by se však zrušily veškeré volnočasové aktivity.

Další revize současných opatření přijde podle Prymuly za týden. Pokud i tak budou počty nakažených dál narůstat, pak bude vláda nucena dál přitvrdit.

Prymula také informoval o alarmujícím množství nově nakažených zdravotníků. Za jediný den se v ČR nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester.

„To jsou data, která nám říkají, že kapacita systému je ohrožena nejen počtem lůžek, ale i počtem personálu.“

Na pomoc zdravotnictví chce Prymula povolávat i studenty zdravotnických profesí. Jako příklad uvedl 6., případně 5. ročníky vysokých škol, nebo finální bakalářské ročníky.

Vláda se chystá pomoci postiženým podnikatelům. Opatření již připravuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Státní pomoc pro podnikatele omezené vládními opatřeními proti covidu-19 by měla být podle premiéra Andreje Babiše cílenější než na jaře.

Půjde například o odpuštění záloh sociálního pojištění pro podniky do 50 zaměstnanců.

Kompenzace se budou řešit především příští týden a na starosti je bude mít vicepremiér Karel Havlíček.

Opozice: Viníkem je Babiš, ne občané

Opoziční strany odmítly vyjádření premiéra Babiše, který kritizoval občany za to, že nedodržují protikoronavirová opatření.

Podle opozice svádí Babiš na lidi odpovědnost za své letní selhání, kdy odmítl návrh ministerstva zdravotnictví na přísnější povinnost při nošení roušek.

„Lidé nemohou za současný stav, je to selhání vlády. Společně se z toho ale dostaneme,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Šéf STANu Rakušan připomněl Babišovu letní dovolenou na Krétě.

„….nesvádějte, pane premiére, svoje letní selhání na lidi. Děláme, pane premiére, co můžeme. Ani na Krétě jsme nebyli,“ podotkl předseda STAN Vít Rakušan. Odkazoval se přitom na Babišův apel, aby lidé v létě necestovali do zahraničí, přestože premiér sám strávil část dovolené v Řecku.

Lidovci zpochybnili Babišovu hrozbu o tom, že když lidé nebudou opatření dodržovat, může dojít k úplnému zmrazení společnosti jako na jaře.

„Ten stejný premiér, který ještě před cca 45 dny odmítl, aby lidé nosili roušky, protože si to občané nepřejí. Za aktuální situaci nesete zodpovědnost vy, pane premiére.“

„Zásadní sdělení Andreje Babiše dnes na ČT 24: ‚Pokud budeme muset nařídit lockdown, bude to vaše vina, protože nedodržujete pravidla.‘ Ani slovo omluvy, ani slovo přiznání vlastní chyby. Zmetek…“ napsal na sociální síti předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. (sfr)