Spor Česka a Polska o důl Turów bude řešit Evropská komise.

Spor Česka s Polskem kvůli rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów bude řešit Brusel. Ministerstva životního prostředí a zahraničních věcí odeslala podnět ve věci porušení unijního práva k Evropské komisi. ČR je přesvědčena, že Polsko nesplnilo povinnosti, které pro něj vyplývají ze čtyř evropských směrnic i přímo ze Smlouvy o EU. Šetření může nakonec skončit žalobou Evropské komise na Polsko pro porušení unijního práva.

MŽP ČR o tom informovalo na webu.

„Procesní porušení, která nastala při přijímání báňského povolení do roku 2026 a v souvislosti s řízením o vydání báňského povolení do roku 2044, představují přesvědčivé žalobní důvody. Do budoucna by tak Česká republika mohla dosáhnout pozastavení těžební činnosti v dole Turów do doby, než budou vyřešeny veškeré problematické aspekty, tedy až získáme od polské strany veškerou dokumentaci, na níž máme dle unijního práva nárok,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Česko s Evropskou komisí řeší problematiku Turówa dlouhodobě, což vyústilo v zahájení šetření vůči Polsku ze strany Evropské komise pro možné porušení unijního práva ze strany členského státu.

Takové šetření může nakonec skončit žalobou Evropské komise na Polsko pro porušení unijního práva, ale jde o poměrně zdlouhavý proces.

I proto Česká republika podala podnět. Evropská komise má nyní 3 měsíce na vyjádření. Podle odpovědi Bruselu pak Česko rozhodne o dalších krocích.

„Budou-li naše žalobní důvody vzhledem k unijní legislativě relevantní a dostatečně silné, je velmi pravděpodobné, že ČR podá na Polsko žalobu sama,“ uvedl resort.

Polsko na konci ledna obešlo Česko a navzdory námitkám povolilo rozšíření těžby v dole. Postup Poláků zkritizovaly i ekologické organizace.

Liberecký kraj poté podal stížnost k Evropské komisi, protože postup Polska považuje za nezákonný.

Obce v pohraničí se záměru rozšíření dolu dlouhodobě bránily. Lidé se totiž obávají hlavně ztráty vody a zvýšení hluku a prachu.

Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z Žitavy do Bogatyně.

Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. (pel)

Petici proti rozšíření dolu Turów podepsalo 13 tisíc lidí. Bojují za záchranu vody

Poláci obešli Česko a povolili rozšíření dolu Turów. Liberecký kraj se chce odvolat