Zpomalení hospodářského výkonu postihlo většinu států světa, citelně je zasažen hlavně průmysl.

Boj s pandemií podlomil výkon u většiny klíčových ekonomik světa. Zatímco Británie v dubnu zaznamenala rekordní propad o 20,4 procenta, průmyslová výroba celé EU klesla o 17,3 procenta. Německu věští prognózy letošní pokles HDP o 9,4 procenta, USA, které se dosud nevymanilo z pandemie, o 6,5 procenta.

Opatření proti šíření koronaviru se podepsala zejména na evropském průmyslu. Jeho dubnový pokles je totiž výrazně hlubší než za finanční krize z let 2008 a 2009.

Zastavení aktivit způsobilo největší propad v Maďarsku (30,5 procenta), Rumunsku (27,7 procenta) a Slovensku (26,7 procenta). V Česku činil pokles 23,4 procenta.

Černým měsícem byl duben také pro britskou ekonomiku, která meziměsíčně zpomalila o 20,4 procenta. Meziročně se britské HDP propadlo o 24,5 procenta.

Většina tamních obchodů otevře až příští týden. Díky štědré vládní podpoře si ale ministr financí Rishi Sunak slibuje rychlé zotavení ekonomiky.

Důsledky pandemie výrazně pocítilo také Německo, které je tahounem evropské ekonomiky. Jeho HDP by letos mohlo klesnout o 9,4 procenta, odhadl německý hospodářský institut DIW.

„Propad bude letos výrazně horší než za finanční krize před zhruba deseti lety. Fakt, že mnoho společností je závislých na vývozu, činí německou ekonomiku v době krize velmi zranitelnou,“ řekl prezident DIW Marcel Fratzscher.

Krizi by ale podle něj mohla výrazně zmírnit série záchranných opatření, kterou vláda Angely Merkelové schválila minulý týden ve výši 130 miliard eur.

Kabinet odhlasoval například dočasné snížení daně z přidané hodnoty z 19 na 16 procent nebo jednorázovou dávku pro rodiče ve výši 300 eur na každé dítě.

S propadem HDP se potýkají také Spojené státy, jimž centrální banka Fed předpověděla letošní snížení HDP o 6,5 procenta. Naopak v příštím roce se očekává oživení ekonomiky a růst o pět procent.

„Myslím, že jsme se poučili, že když zavřete ekonomiku, způsobíte jen více škody,“ řekl ministr financí Steven Mnuchin s tím, že USA ekonomiku už podruhé nezastaví. O tom však fakticky rozhodují guvernéři jednotlivých států. (anv)