Všech 16 500 Čechů čeká po návratu z Itálie karanténa.

Plošnou karanténu pro 16 500 Čechů, kteří jsou v současnosti Itálii, zavedla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Opatření je výsledkem jednání Bezpečnostní rady státu (BRS). V Česku je podle státních činitelů 18 případů koronaviru.

Nárůst celkového počtu nakažených o 3 nové případy koronaviru za jediný den oznámila hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Nové plošné opatření, které má zabránit šíření koronaviru, se dotkne všech občanů ČR na celém území Itálie, kteří se po 7. březnu vrátí do Česka.

„Ministerstvo zdravotnictví dnešního dne vydalo nové opatření. A to vzhledem k výraznému šíření koronaviru na území Itálie a tomu, že dominantní počet nakažených osob v ČR se nakazil při svém pobytu na území Itálie. Máme další tři osoby, takže celkem 15, a v tuto chvíli je v Itálii podle našich informací asi 16,5 tisíce Čechů,” řekl na tiskové konferenci Babiš.

Rozhodnutí BRS všem navrátivším se Čechům nařizuje, aby kontaktovali svého lékaře. Lékaři mají lidé psát, případně volat.

„S okamžitou platností se nařizuje všem českým občanům, kteří se od 7. března navrátí z pobytu na území Itálie, aby bezprostředně po návratu oznámili tuto skutečnost svému praktickému lékaři, a to bez osobního kontaktu,“ uvedl Babiš.

Standardně pak budou lidé dvoutýdenní karanténě.

„Za porušení karantény hrozí pokuta až 3 miliony korun,“ upozornil občany premiér.

Zaměstnanci v karanténě budou mít nárok na nemocenskou. Zaměstnavatelé by pak měli mít pochopení a zaměstnancům by měli vycházet vstříc, například skrze umožnění práce z domova.

Babiš také řekl, že je stát připraven kompenzovat podnikatelům ztráty způsobené vyhlášenými opatřeními v souvislosti s koronavirem.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že k opatření BRS sáhla především proto, že se očekává návrat občanů z jarních prázdnin v Itálii.

„Detailně jsme analyzovali situaci v celé Evropě, zjistili jsme, že v několika zemích už dochází k nekontrolovatelnému přenosu tohoto onemocnění. Na základě toho, že Itálie je pro nás v tomto období jedno z nejrizikovějších území, protože tam máme více než 16 500 občanů. Museli jsme přistoupit k opatřením, aby nedošlo k zavlečení tohoto onemocnění na naše území tak masivně, jako se to stalo právě v Itálii. Abychom byli schopni mapovat jednotlivé kontakty. Po plošném řešení volali i hejtmani,” řekl Prymula.

V souvislosti s koronavirem již stát omezil prodej některých zdravotnických potřeb do zahraničí. Zároveň reguloval jejich cenu. Mezi dotčenými produkty jsou respirátory, zdravotnické roušky a dezinfekční prostředky.