Německo snížilo za jediný rok emise oxidu uhličitého o 6,5 procenta. Spolková republika loni poprvé získávala více energie z obnovitelných zdrojů než z uhelných a jaderných elektráren dohromady. (Foto: Jaderná elektrárna Isar, Německo)

Německo snížilo v roce 2019 emise oxidu uhličitého o 6,5 procenta. Je to výrazně více, než se předpokládalo. Spolková republika loni poprvé získávala více energie z obnovitelných zdrojů než z uhelných a jaderných elektráren dohromady. Oproti roku 1990 emise ve spolkové zemi poklesly už o 35 procent.

Uvedlo to sdružení Agora Energiewende, které se zabývá změnami v energetice.

Množství skleníkových emisí loni kleslo o více než 50 milionů tun, díky čemuž se je proti roku 1990 podařilo snížit už o 35 procent.

Podaří se tak možná splnit závazek německé vlády, že do konce letošního roku budou emise ve srovnání s rokem 1990 nižší o 40 procent. Přestože se ho nejspíš nepodaří splnit zcela, je možné, že se mu Německo přiblíží výrazně více, než se ještě nedávno čekalo.

Za snížení množství emisí je podle organizace Agora Energiewende zodpovědný prakticky výhradně energetický sektor. Naproti tomu v dopravě a bydlení se emise dokonce zvýšily.

Vodní, solární a větrné elektrárny v loňském roce vyrobily 42,6 procenta energie, což je o pět procentních bodů více než v roce 2018. Cílem německé vlády je, aby šlo do roku 2060 o 60 procent.

Pomohl i zemní plyn, který sice není obnovitelným zdrojem, ale jeho spalování je ke klimatu šetrnější než spalování uhlí.

Množství energie získávané z černého uhlí kleslo o 31 procent a z hnědého uhlí o 22 procent.

Podle Agora Energiewende byla pro úspěšný rok klíčová rychlá výstavba solárních panelů a také dobré větrné podmínky. V oblasti výstavby nových větrných elektráren však bude muset země s ohledem na své plány přidat.

Česko má v rámci Evropské unie nadprůměrné emise skleníkových plynů na obyvatele. V roce 2017 to bylo 12,2 tuny CO2 ekv., což je o 47 procent nad průměrem EU. Podobně ČR dopadla o rok dříve.

Emisní náročnost hospodářství byla v ČR v roce 2017 čtvrtá nejvyšší v EU, o 61,2 procenta vyšší než průměr členských států EU. V roce 2016 to bylo o 66,5 procenta.

(pel)