Googlu se podařilo vyvinout revoluční kvantový počítač. Během chvilky vyřeší úlohu, kterou dnešní počítače nezvládnou, nebo by jim to trvalo dlouhou dobu.

Americká technologická společnost Google představila revoluční kvantový počítač. Pomocí něj je prý možné spočítat úlohy, které dnešní počítače nezvládnou, nebo by to pomocí nich trvalo neúměrně dlouho. Rychlost, s jakou jsou schopné pracovat kvantové počítače, by přinesla nejen proměnu běžného života, ale i vědy. 

Informoval o tom magazín Nature.

Google tvrdí, že její kvantový procesor Sycamore detekoval vzorce v řadách zdánlivě náhodných čísel za 200 vteřin, zatímco dosud nejvýkonnější superpočítač Summit od IBM by na stejný úkol potřeboval 10 tisíc let.

Konkurenční IBM výsledky už zpochybnila. Uvádí, že by její superpočítač úlohu vyřešil za dva a půl dne a s lepším výsledkem.

Google podle IBM také uvádí veřejnost v omyl, když se jí snaží vsugerovat, že kvantové počítače jednou nahradí ty stávající. Budou spíše „harmonicky spolupracovat, protože každý z nich má jiné přednosti“, napsal na blogu šéf výzkumu v IBM Dario Gil.

Kvantové počítače by mohly zcela změnit podobu dnešního světa. Rychlost, s jakou jsou schopné pracovat, by přinesla nejen proměnu běžného života, ale i vědy. Výzkumy, které dnes trvají desítky let, by mohly probíhat v řádu týdnů.

Zatímco tradiční výpočetní technika se spoléhá na bity, tedy na jedničky a nuly, kvantová výpočetní technika používá qubity, které mohou být zároveň jednička i nula. Ve výsledku to velmi zjednodušeně znamená, že zatímco klasické počítače řeší jednu úlohu za druhou (byť velice rychle), kvantové počítače mohou pracovat na mnoha úkolech současně.