Stát podpoří přechod na DVB-T2 vysílání dotacemi ve výši 28 milionů korun.

Stát dá na podporu přechodu na pozemní televizní vysílání DVB-T2 28 milionů korun. Celkem 20 milionů poputuje do krajů na dotace pro zařízení sociálních služeb. Samotná informační kampaň pak bude stát 8 milionů korun. 

„Veřejnost dostávala informace, dostávala je prostřednictvím operátorů, prostřednictvím České televize a my jsme to trochu cíleně nespouštěli v srpnu nebo v červenci, protože to byly prázdniny a v té době by to nemělo ten marketingový efekt. Proto jsme počkali na září, protože je prokázáno, že obyvatelé se rozhodují až ve finále, tedy v posledních týdnech,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Odmítl tak kritiku, že zahájení kampaně 2 měsíce před spuštěním přechodu na DVB-T2 není opožděné.

V příštím roce půjde na informační kampaň podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) zhruba podobná částka jako v letošním roce, tedy kolem 30 milionů.

Kampaň se objeví na internetu, v televizi a rozhlasu, ale také formou distribuce informačních letáků, seminářů a setkávání s občany v regionech.

Současně byl schválen nový program, ze kterého bude možné prostřednictvím krajů poskytovat do vybraných zařízení sociálních služeb příspěvek na nákup set-top boxu, televize nebo úpravu antény.

Konkrétně to bude finanční podpora do výše jednoho tisíce korun na nákup set-top boxu, tří tisíc na nákup televizního přijímače a sedmi tisíc na nezbytnou úpravu anténního systému (nebo společné televizní antény).

Vypínání stávajících vysílačů DVB-T začne 27. listopadu v Praze a středních Čechách a skončí v červnu příštího roku.

„Přechodu se diváci určitě nemusí bát. V mnoha případech si nemusí kupovat novou televizi, stačí si pořídit set-top box v ceně několika stovek korun. Na druhou stranu získají diváci více TV programů a kvalitnější HD obraz, a to zdarma,“ dodal ministr.

Přechod na nový standard se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jako důvod pro přechod na formát DVB-T2/HEVC se uvádí nutnost uvolnit pásmo 700 MHz pro mobilní operátory, a to v rámci celé Evropy. DVB-T2 využívá pro šíření televizního signálu menší rozsah spektra.

Ministerstvo průmyslu bude vybraným skupinám platit příjem digitálního vysílání v DVB-T2

Temné prognózy kolem přechodu na televizní vysílání standardu DVB-T2 se naplňují

(pel)