Nejčernější obavy týkající se přechodu na digitální pozemní televizní vysílání v novém standardu DVB-T2 se vyplňují.

Ty nejčernější obavy týkající se přechodu na digitální pozemní televizní vysílání v novém standardu DVB-T2 se vyplňují měrou vrchovatou. Jak potvrzují nejnovější informace, přínosy pro domácnosti v ČR budou přinejmenším diskutabilní. I mnohá provládní média si začínají uvědomovat, že přínosy „nového“ digitálního vysílání ve standardu DVB-T2 jsou zanedbatelné, zatímco negativní dopady jsou naopak poměrně hmatatelné…

Přechod na novu vysílací terestrickou normu DVB-T2 je v Česku v plném proudu. Postupně utlumované vysílání ve standardu DVB-T má být již brzy úplně vypnuto.

Náklady celé akce narůstají. A výsledek? Jaká je realita?

Jak dokazují i nejnovější vyjádření hlavních televizních aktérů, největší komerční operátoři (Nova, Prima) nebudou v DVB-T2 vysílat ve vysokém rozlišení (HD). Diváci natěšení na státem dotované pozemní vysílání TV signálu „zdarma“ mají jedinou jistotu: že zdarma nic nebude.

Domácnosti, pokud tak již neučinili, si pro zajištění příjmu v novém standardu musí koupit nový televizor, který umí přijímat signál v DVB-T2. Případně jim bude stačit nový set-top box (přičemž ty pro DVB-T2 jsou znatelně dražší, než ty potřebné pro příjem předchozí normy DVB-T).


Od října lze ČT přijímat anténou bez nové TV nebo nového set top boxu jen v nižší SD kvalitě

Od 1. října přestala Česká televize šířit své programy v HD kvalitě v pozemním standardu digitálního vysílání DVB-T. Bez nového set-tob boxu nebo novější televize tak domácnostem zůstávají veřejnoprávní kanály volně dostupné jen v nižší (tj. v SD: standardní rozlišení) kvalitě.

Programy ČT v HD (vysoké rozlišení) kvalitě mohou prostřednictvím terestrického vysílání (tedy skrze anténu) přijímat jen domácnosti, které si k tomu pořídili tu správnou novou televizi, nebo alespoň  nový, vhodný set-top box.

Ti, kteří si nová zařízení nepořídili, přišli o programy ČT1, ČT2 či ČT Sport v HD rozlišení.

„Souběžné vysílání programů ČT ve vysokém rozlišení, dosud volně dostupné v multiplexu 1a i v přechodové síti DVB-T2, tak po šesti měsících skončí,“ uvedla veřejnoprávní televize.

Znamená to, že ČT1, ČT2, ČT Sport, ČT Déčko a ČT Art bude v dosavadním digitálním formátu vysílání DVB-T dostupné pouze v nižší kvalitě a už ne v HD.

Vysílání v nižší kvalitě bude v DVB-T formátu i nadále dostupné na multiplexu 1. Ovšem už jen něco málo přes rok. Multiplex 1 totiž začne postupně po regionech ČT vypínat v listopadu příštího roku.

„Završení druhé vlny digitalizace a tedy kompletní přechod na DVB-T2 je prozatím naplánován na červen 2020, postupné vypínání stávajícího vysílání v DVB-T však začne již v listopadu 2019,“ informovala Česká televize.

Pro příjem pozemního digitálního televizního vysílání nové generace je třeba zakoupit nový set-top box nebo televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC.

Další možností, jak ukončení vysílání HD programů ve vysílání formátu DVB-T, je přejít na satelit, internetovou televizi (IPTV) či kabelovou televizi. Tyto možnosti jsou sice placené, ale přinesou uživatelům podstatně širší nabídku programů v lepší obrazové kvalitě (tedy v HD).


Ano, Česká televize v DVB-T2  nabídne všechny své kanály v HD kvalitě (což v DVB-T nenabízela). Ale vysílání České televize není „zdarma“, jelikož domácnosti povinně platí koncesionářské poplatky, jež plynou do pokladen veřejnoprávních médií.

Zároveň je nutné si připomenout důležitý fakt: totiž, že soukromé televize deklarovaly, že své kanály v HD rozlišení buď nebudou v DVB-T2 vysílat vůbec, anebo budou, ale výhradně za peníze, tedy jako zpoplatněné.

Přitom, příjem kódovaného vysílání „ze vzduchu“ je jednak zpoplatněný (tedy, stojí lidi peníze), ale jednak technicky ošemetný. Standardní set-top boxy, které jsou dnes prodávány pro příjem DVB-T2 vysílání, mají totiž podstatnou nevýhodu – nelze je použít pro kódované programy.

Naopak, nové televizory většinou již potřebné sloty pro příslušnou dekódovací kartu mají.

Buď anebo

Televizní vysílání dostupné „volně“ skrze anténu tak sice buď zůstane „bezplatné“ (viz koncesionářské poplatky pro ČT), ale nabídka dostupných programů v něm bude – jak pokud jde o počet kanálů, tak o jejich technickou kvalitu – podstatně skromnější, než jakou nabízejí satelitní či internetové televize.

Co je podstatné, v nové normě DVB-T2 budou nejsledovanější kanály dostupné jen ve standardním rozlišení, které zejména na větších televizorech působí jako nepovedené „retro“.

Pokud by v novém vysílacím standardu DVB-T2 byli obyvatelé nuceni si vysílání komerčních kanálů v HD kvalitě kupovat, pak lze bez uzardění mluvit o významné mystifikaci spáchané vůči divákům.


Přechod pozemního vysílání na DVB-T2 vyjde stát na miliardu korun

Přechod na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 vyjde stát na zhruba jednu miliardu korun. Jde zejména o náklady (uhrazené soukromým provozovatelům vysílačů) na vysílání prostřednictvím přechodových sítí, náklady související se změnou přídělů kmitočtů nebo výdaje spojené s odstraňováním rušení signálu mobilních sítí.

Celý přechod se bude hradit z radiokomunikačního účtu, na němž se kromě jiného nachází část poplatků za využívání rádiového spektra. Schválila to vláda v rámci tzv. Technického přechodu.

Vysílání ve standardu DVB-T skončí v červnu 2020. Jako důvod pro přechod na formát DVB-T2/HEVC se uvádí nutnost uvolnit pásmo 700 MHz pro mobilní operátory, a to v rámci celé Evropy. DVB-T2 využívá pro šíření televizního signálu menší rozsah spektra.

Česká televize, která je provozovatelem tzv. veřejnoprávního multiplexu, může zcela přejít na standard DVB-T2, jakmile pokryje signálem alespoň 95 procent obyvatel.

Provozovatelé ostatních tří multiplexů musí dosáhnout u DVB-T2 minimálně stejného pokrytí, jako mají ve standardu DVB-T. Bezproblémový přechod na nový standard mají zajistit tzv. přechodové sítě, které vysílají souběžně se stávajícími multiplexy DVB-T.

V současnosti fungují tři přechodové sítě, které pokrývají až 99 procent populace. Uživatelé si budou muset pořídit TV přístroj umožňující příjem DVB-T2 nebo set top box nebo přejít na jiný způsob příjmu televizního signálu (satelitní, kabelová, IPTV).


Těm byla politickými představiteli i šéfy některých komerčních firem celá akce (přechod Česka ze současného DVB-T na nové DVB-T2 vysílání) prezentována s velkou pompou („radujte se! přichází druhá digitalizace“; ale k čemu?) jako služba poskytovaná státem zdarma…

Stát totiž Českým Radiokomunikacím a dalším podobným firmám, jež zajišťují šíření digitálního signálu, přislíbil masivní zadotování nákupu vysílačů schopných vysílat signál v DVB-T2 (více o tom zde).

Nic takového přitom nebylo potřebné: vždyť například ve Francii stát dotace na přechod k DVB-T2 poskytoval přímo domácnostem. A ve Švýcarsku přechod na DVB-T2 vůbec neprovedli (více o tom zde).

Česko, jak je zvykem, zvolilo unikátní postup, jehož beneficientem jsou výhradně soukromé firmy. Pro domácnosti se (s výjimkou nákladů na pořízení nových televizorů či set-top boxů) v podstatě nic nezmění; nová norma nepřinese (s výjimkou 2 kanálů ČT nově v HD kvalitě) vůbec nic hmatatelného.

Lidem tak pouze, jako vždy, zůstává pouze nejistota toho, jim kdy dnešní vysílání vypnou…


Proč se přechází na DVB-T2

Na nový formát digitálního televizního vysílání DVB-T2 se přechází z rozhodnutí vlády ČR. Cílem je uvolnit frekvence pro pozemní vysílání ve prospěch rychlého mobilního internetu.

Postupné vypínání současného způsobu vysílání DVB-T se dotkne až 2 milionů českých domácností.

Vypínání současných sítí DVB-T a zapínání nových vysílačů DVB-T2 začalo už v roce 2017. Úplný konec stávajícího způsobu pozemního digitálního televizního vysílání je naplánovaný na rok 2021. Česká televize však začne vypínat vysílání DVB-T již v roce 2019.

Pro téměř 2 miliony českých domácností to znamená postupné vypínání programů a nutnost investovat do dalšího vybavení.

Po roce 2020 už lidé v Česku nenaladí pozemní televizní vysílání přes klasickou anténu ve formátu DVB-T. Nový typ televizního vysílání DVB-T2 naladí už jen s přijímačem, který obsahuje tuner DVB-T2 a zároveň kodek HEVC neboli H.265.

Znamená to tedy nutnost pořízení nové televize nebo set-top boxu splňující potřebné parametry. Výrobci těchto zařízení je už teď označují logem „DVB-T2 ověřeno“. Další možností je ale i přechod na jiný způsob příjmu televizního signálu. Diváků satelitní, kabelové nebo IPTV televize se přechod na DVB-T2 netýká.

Možný konec pozemního vysílání

V okolních zemích lze vysledovat trend odklonu od pozemního digitálního vysílání.

Zatímco v České republice přijímá pozemní televizní vysílání přes klasickou anténu (příjem terestrického digitálního vysílání) zhruba 50 % domácností, v Německu nebo Rakousku je to jen něco kolem 5 %.

Ve všech vyspělých zemích (ale i v Česku) zažívá velký rozmach rychlý mobilní internet a další bezdrátové technologie, které využívají frekvence pro pozemní televizní vysílání.

Uvolňování frekvencí ve prospěch mobilních operátorů tedy s velkou pravděpodobností bude pokračovat i po skončení druhé vlny digitalizace v roce 2020. O jejich dalším osudu bude jednat světová radiokomunikační konference (WRC) v roce 2025. V dlouhodobém časovém horizontu to může vést k úplnému ukončení existence pozemního digitálního televizního vysílání.

Více o tématu čtěte ZDE:

Vláda schválila plán přechodu na nové televizní vysílání. Diváky vyjde na 5 miliard

Náklady přechodu ČR na televizní vysílání DVB-T2 mohou dosáhnout až 1,35 miliardy Kč

Sociálně spravedlivé TV vysílání DVB-T2 se může změnit v blamáž a podvod na divácích