Terestrické vysílání ve Švýcarsku nejpozději od roku 2022 nebude dostupné ani ve větších městech

Švýcaři nepřejdou na nový systém digitálního terestrického vysílání DVB-T2. Místo toho využijí levnější satelitní příjem televizního signálu. Naopak, Česká republika již zahájila přechod na DVB-T2 s tím, že celkové nálady pro domácnosti dosáhnou 5 miliard korun. 

Obyvatelé Švýcarska nebudou muset řešit přechod na novou generaci digitálního pozemního televizního vysílání ve formátu DVB-T2. Nízké rozšíření příjmu pozemního televizního signálu prostřednictvím klasické antény ve švýcarských domácnostech je důvodem k úvahám o úplném vypnutí tohoto způsobu šíření.

Švýcaři tak namísto příjmu pozemního vysílání prostřednictvím klasických antén přejdou na satelit, který umí bez problémů pokrýt prakticky celé území hornaté země za výrazně nižší náklady.

Terestrické vysílání, tedy příjem na běžnou anténu, je pro samotné televize a operátory nejnákladnějším způsobem jak dostat programy k divákům. V případě Švýcarska se odhaduje, že pouhé dvě procenta obyvatel sledují televizi na běžnou anténu – i to zřejmě jen jako doplněk k satelitnímu či internetovému příjmu.

Podobná situace je i v dalších západoevropských zemích, kde terestrické televizní vysílání pokrývá jen několik desítek procent obyvatel. Tento způsob vysílání tak začíná být považován za dlouhodobě neekonomický.

Příjem televizního signálu prostřednictvím antény je na ústupu i v zemích sousedících s Českou republikou. Příjem volně dostupného signálu terestrického vysílání hraje čím dál nižší roli i v Rakousku, v Polsku nebo na Slovensku.

Ve všech těchto zemích dosahuje podíl terestrického televizního vysílání méně než 20 procent. Zajímavý je přitom zejména slovenský příklad: Slováci měli – podobně jako obyvatelé Česka – ještě před 10 lety běžnou anténu jako dominantní způsob televizního příjmu.

Situace se však změnila po první vlně přechodu na digitální vysílání před 7 lety, kdy došlo k definitivnímu vypnutí analogového vysílání. Tento krok přiměl většinu obyvatel k přechodu na satelit nebo kabel.

Příjem terestrického signálu prostřednictvím běžné antény si ponechala jen necelá čtvrtina obyvatel.

Rozhodujícím impulsem pro růst dalších platforem byl odchod televizní skupiny Markíza z bezplatného „anténního“ příjmu.

Programy skupiny Markíza je na Slovensku možné sledovat (což se týká i příjmu pozemního signálu prostřednictvím antény) již jen za poplatek.

Markíza díky tomu ušetřila odhadem až 10 milionů euro (cca 256 milionů korun) ročně a díky své silné pozici na trhu motivovala diváky k investicím do satelitního příjmu.

Anténní příjem televize na Slovensku tak sice v posledních dvou letech mírně stoupá. Je tomu tak ovšem jen díky rozmachu placené televize, kterou „přes anténu“ poskytuje tamní operátor Towercom.

Obdobná situace je i v Rakousku, kde lze prostřednictvím běžné antény sledovat vysílání desítek stanic, ale pouze za poplatek. Neplaceným televizím se více vyplatí vysílání přes satelit. (sfr)


Více o tématu čtěte ZDE:

Vláda schválila plán přechodu na nové televizní vysílání. Diváky vyjde na 5 miliard

Nova ani Prima do DVB-T2 s HD stanicemi zdarma nepůjdou. Zůstane jen navoněná bída

Náklady přechodu ČR na televizní vysílání DVB-T2 mohou dosáhnout až 1,35 miliardy Kč

Sociálně spravedlivé TV vysílání DVB-T2 se může změnit v blamáž a podvod na divácích