Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) dostala z Bruselu nůž na krk kvůli Babišově auditu Evropské komise. Komise dala České republice na odpověď lhůtu jen měsíc. 

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) dostala z Bruselu nůž na krk kvůli Babišově auditu Evropské komise. Komise dala České republice na odpověď na auditní zprávu o čerpání dotací z ministerstva průmyslu nebo životního prostředí, podle které má český premiér dal vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz, lhůtu jen měsíc. Na reakci k  zemědělským dotacím dostaly přitom úřady čas 3 měsíce. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

„Podle této předběžné auditní zprávy mají řídicí orgány 30 dnů na zpracování a doručení připomínek,“ uvedla Schillerová pro iRozhlas.cz.

Doplnila, že netuší, proč se obě lhůty liší.

První audit a řeší dotace v oblasti kohezní politiky, které vyplácí například ministerstvo průmyslu nebo životního prostředí. Odpověď připraví ministerstvo pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO).

Druhý dokument se pak zabývá zemědělskými dotacemi. U toho je právě stanoven termín 2 měsíce a byl ještě prodloužen o 1 měsíc kvůli srpnovým unijním prázdninám.

Na konci května a na začátku června dorazily do České republiky dvě předběžné auditní zprávy EK, které se týkají Babišova možného střetu zájmů.

V prvním dokumentu Komise dospěla k závěru, že Babiš má dal vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Druhá zpráva dorazila do ČR na začátku června. Státní zemědělský intervenční fond poté oznámil, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu do svěřenských fondů vložil.

Analýza auditu EK o Babišově střetu zájmů je hotová. Výsledky jsou ale tajné

Česko zastaví přísun zemědělských dotací Agrofertu i firmám rodiny Tomana

Vinen: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Evropská komise. Babiš musí vrátit dotace

(pel)