Žalobci dokončili analýzu auditu o údajném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiš (ANO). Výsledky jsou ale tajné.

Analýza návrhu auditní zprávy Evropské komise (EK), podle které je český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů, je hotová. Výsledky jsou ale tajné. Analýzu zpracovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, závěry ovšem nechce sdělit kvůli tomu, že řízení je neveřejné.

Informaci uveřejnil server Echo24.cz.

„Vyhodnocení je již hotovo, k ostatnímu se nelze v současné době vyjadřovat,” uvedl pro Echo24 státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Boris Havel.

Doplnil, že bude postupováno zcela v souladu se zákonem o státním zastupitelství a dalšími předpisy.

„Další informace v této věci není možné poskytnout, jelikož řízení je neveřejné,” dodal.

Návrh auditní zprávy Evropské komise popisuje čerpání evropských dotací a údajný střet zájmů premiéra. Auditoři se zaměřují na čerpání dotací firmami z holdingu Agrofert, který Babiš vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů.

Nejvyšší státní zástupce Zeman počátkem června uvedl, že zjištění jsou závažná, že by mohla zavdávat podezření na trestný čin a že si státní zastupitelství zpracuje vlastní analýzu dokumentu.

Holding už dříve uvedl, že oba návrhy auditů EK vnímá jako pochybné a neprofesionální.

Babiš návrh auditní zprávy opakovaně označil za pochybný a zdůraznil, že kvůli němu a Agrofertu se žádné evropské dotace vracet nebudou. Prohlásil také, že se jedná o útok na Českou republiku od Evropské komise.

Opozice v reakci na bruselský audit vyvolala hlasování o nedůvěře vládě a pokusila se Babišův kabinet sesadit. To se opozičním poslancům však nepovedlo. Pro návrh hlasovalo 85 poslanců, ke svržení vlády bylo zapotřebí 101.

(pel)