Státní zemědělský fond zastavil výplaty dotací pro Agrofert a firmy rodiny ministra zemědělství Miroslava Tomana.

Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) zastaví proplácení dotací Agrofertu i firmě příbuzných ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Reaguje tak na druhý bruselský audit dotací a střetu zájmů, který se může negativně dotknout jak premiéra Andreje Babiše (ANO), tak i šéfa zemědělství Tomana. Tentokrát jde o vyšetřování střetu zájmů u zemědělských dotací, které do Česka poslala Evropská komise. 

„Připravujeme pozastavení těch plateb, je to naše možnost, víme jak to udělat,” řekl šéf SZIF Martin Šebestyán.

Dodal, že nesouhlasí s právním výkladem v auditu a právní stanovisko úřadu je jiné. A právě svým stanoviskem se úřad dosud řídil, proto dotace nepozastavil. S návrhem auditu se to podle Šebestyána změnilo.

Situaci nechtějí dále vyhrotit, a proto se rozhodli pro toto opatření, které je podle jeho slov ryze preventivní.

Kvůli obavám ze střetu zájmů nebude fond proplácet dotace holdingu Agrofert od února 2017, kdy je premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů kvůli platnosti novely o střetu zájmů. Od té doby proplatil projekty za 63 milionů korun.

Stejný způsob zvolí fond i pro podniky, které patří Tomanově rodině.

EK se zabývala i posuzováním administrace projektů, kde by se celková maximální korekce mohla pohybovat mezi 150 až 170 miliony korun.

Brusel již dokončil návrh dalšího auditu dotací pro koncern Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. V tomto případě se jedná o zemědělské dotace. Audit byl již odeslán českým úřadům.

Právě dotace do zemědělství mají největší dopad na podnikání skupiny Agrofert, kterou dříve přímo vlastnil Andrej Babiš.

Ten holding v roce 2017 vložil do svěřenského fondu. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun.

Auditní zpráva by se prý měla týkat nejen Babiše, ale do hledáčku by se mohl dostat i ministr Toman.

Ten odmítl, že by byl kvůli dotacím pro společnost Agrotrade, kterou vlastní jeho rodina, ve střetu zájmů. Evropské dotace pro firmu byly podle ministrových slov schváleny před jeho příchodem na ministerstvo a tudíž nemohl udílení dotací nijak ovlivnit.

Návrh první auditní zprávy, kterou Česko obdrželo v minulém týdnu, uvádí, že Babiš má dál vliv na koncern Agrofert, který v únoru 2017 převedl do svěřenských fondů, a současně může jako premiér ovlivňovat použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Babiš opakovaně označil návrh auditní zprávy za pochybný a zdůraznil, že kvůli němu a Agrofertu se žádné evropské dotace vracet nebudou.

Bruselská smyčka kolem Babiše se utahuje. Na cestě do ČR je audit zemědělských dotací

Zemědělský fond vyplatil Agrofertu od roku 2012 přes 6,5 miliard korun

Česko kvůli Agrofertu může vracet Bruselu až 450 milionů korun dotací. Babiš to znovu popřel

(pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.