Ve hře je další audit dotací a střetu zájmů vrcholných politiků v Česku. Tentokrát se bude týkat speciálně zemědělských dotací.

Na cestě do Česka je další bruselský audit dotací a střetu zájmů, který se může negativně dotknout jak premiéra Babiše, tak ministra zemědělství Miroslava Tomana. Tentokrát jde o vyšetřování střetu zájmů u zemědělských dotací. Tento audit údajně cílí na dotace do zemědělství, jež nebyly součástí zveřejněné auditní zprávy, kterou se již zabývají příslušné vládní orgány.

„Zemědělský audit“ provádělo Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova (DG AGRI). Evropský komisař Günther Oettinger potvrdil pro ČT, že tento druhý evropský audit je na cestě do Česka.

Uvedl, že Evropská komise (EK) již dokončila návrh dalšího auditu dotací pro koncern Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. V tomto případě jde o zemědělské dotace. Audit byl již odeslán českým úřadům.

Právě dotace do zemědělství mají největší dopad na podnikání skupiny Agrofert, kterou dříve přímo vlastnil Andrej Babiš. Ve funkci premiéra si Babiš své firmy „přeparkoval“ do dvou tzv. svěřenských fondů, aby tak formálně učinil za dost nově přijatému zákonu o nelegálnosti střetu zájmů.

Ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun.

„Ministerstvo zemědělství má platební agenturu (Státní zemědělský intervenční fond – SZIF), která je akreditovaná. Každý program je schválen napřed v Bruselu. SZIF plně důvěřuji. Mohlo dojít k nějakým drobnostem, ale nemyslím, že by tam bylo systémové pochybení,“ uvedl k tomu Toman pro Seznam.

SZIF podle Tomana nemá v současné době právní důvod zastavit vyplácení dotací, pokud žadatelé o ně splnili všechny požadavky podle platných pravidel.

Auditní zpráva DG AGRI by se prý měla týkat nejen Babiše, ale do hledáčku by se mohl dostat i ministr Toman.

„Čekám na to, co přijde a jsem připravený reagovat. Jsem přesvědčený, že ministr zemědělství Miroslav Toman nemá střet zájmů,“ prohlásil Toman pro Seznam.

Téměř šest milionů dostal například producent kuřat, firma Xaverov, jež spadá pod firmu Agrotrade, kterou ovládají otec i bratr ministra zemědělství Tomana. Eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan v roce 2018 naznačil, že by se šetření ohledně střetu zájmů mohlo týkat i ministra Tomana.

„V té firmě jsem nikdy nepracoval, nikde jsem ji nezaparkoval, nikdy jsem nebyl ve statutárních orgánech, nikdy jsem z toho neměl finanční prospěch a všechny žádosti o dotace byly zaregistrovány v roce 2017 za pana ministra zemědělství Mariana Jurečky,“ vysvětlil Toman.

Ten však také přiznal, že má již připravený i plán B pro případ, že by auditní zpráva shledala, že ve střetu zájmů je i on. Neupřesnil však zatím, v čem tento plán B spočívá. (sfr)