Podle zprávy Evropské komise by Česko kvůli Babišově Agrofertu mohlo Unii vracet až 450 milionů vyplacených na dotacích.

Česko by mohlo Evropské unii vracet kolem 450 milionů korun, které z unijního rozpočtu čerpal holding Agrofert. Dospěl k tomu audit Evropské komise, podle kterého je český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů. Podle EK předseda vlády může i po vložení své firmy Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako premiér vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. Babiš trvá na tom, že žádné zákony neporušuje a Česko nic Bruselu vracet nebude.

Česká strana se bude moci ke zjištěním vyjádřit, komise podle toho může materiál ještě upravit.

Babiš se už dříve hájil tím, že holding v roce 2017 vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Audit se zaměřuje na dobu před tímto okamžikem a po něm. Podle médií návrh zprávy uvádí, že premiér dva svěřenské fondy ovládá, přes ně má dál vliv i na Agrofert a současně má přímý vliv na rozdělování peněz z EU.

Zpráva EK popisuje jednotlivé dotační případy i chyby v nich. Českým úřadům pak vytýká, že nezajistily účinnou kontrolu.

Babiš nařčení o ovlivňování koncernu dlouhodobě odmítá. Při projednávání zprávy Komise ve sněmovně premiér vše označil za „hysterii Babišem“ a potom z jednání odešel s odkazem na to, že má jiné pracovní povinnosti.

Nyní znovu zopakoval, že není ve střetu zájmů, žádné zákony neporušuje a Česko nic Bruselu vracet nebude.

„Tu zprávu teď všichni distribuují a jsou přesvědčeni o tom, že Česká republika bude vracet peníze. Není to pravda! Česká republika žádné peníze vracet nebude, protože k tomu není nejmenší důvod a čeští právníci na to mají úplně jiný názor,“ uvedl ve vyjádření pro iDnes.cz. (pel)

Vinen: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Evropská komise. Babiš musí vrátit dotace

Normální vláda by po akcích „Milionu chvilek“ už dávno padla. Ale Babiš není jen politik


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.