Do Česka dorazil oficiální překlad návrhu auditu Evropské komise, který se týká údajného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) při vyplácení zemědělských dotací.

Ministerstvo zemědělství dostalo oficiální český překlad návrhu auditní zprávy Evropské komise (EK), která řeší střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) při vyplácení zemědělských dotací. ČR má nyní 2 měsíce na to, aby mohla na zprávu reagovat a vyjádřit se. 

„Mohu potvrdit, že česká verze zprávy Evropské komise s předběžnými závěry auditu nám byla doručena ve středu,“ potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý pro server iRozhlas.cz.

Stejně jako v případě ostatních auditních prověřování se úřad nemůže v jeho průběhu více vyjadřovat.

Odpověď pro Brusel připraví Státní zemědělský intervenční fond.

Na konci května a na začátku června dorazily do České republiky dvě předběžné auditní zprávy EK, které se týkají Babišova možného střetu zájmů.

V prvním dokumentu Komise dospěla k závěru, že Babiš má dal vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Druhá zpráva dorazila do ČR na začátku června. Státní zemědělský intervenční fond poté oznámil, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu do svěřenských fondů vložil.

Holding už dříve uvedl, že oba návrhy auditů EK vnímá jako pochybné a neprofesionální.

Babiš návrh auditní zprávy opakovaně označil za pochybný a zdůraznil, že kvůli němu a Agrofertu se žádné evropské dotace vracet nebudou. Prohlásil také, že se jedná o útok na Českou republiku od Evropské komise.

Opozice v reakci na bruselský audit vyvolala hlasování o nedůvěře vládě a pokusila se Babišův kabinet sesadit. To se opozičním poslancům však nepovedlo. Pro návrh hlasovalo 85 poslanců, ke svržení vlády bylo zapotřebí 101.

Vinen: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Evropská komise. Babiš musí vrátit dotace

Česko zastaví přísun zemědělských dotací Agrofertu i firmám rodiny Tomana

(pel)