O tom, kdo nahradí Junckera ve funkci šéfa EK, jednali nejdříve skuteční šéfové EU, Macron s Merkelovou, s formálním předsedou summitů EU, Donaldem Tiskem.

Šéfové členských států EU nedokázali na summitu v Bruselu najít shodu na obsazení nejvyšších politických funkcí Unie. Současný předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se veřejně zasmál tomu, že Unie není schopna najít jeho nástupce. 

„Konstatuji s jistým potěšením, uspokojením, ba dokonce plný štěstí, že mě není lehké nahradit,“ prohlásil Juncker, který ve funkci předsedy EK končí.

Summit lídrů členských zemí Evropské unie o tom, kdo nově obsadí klíčové evropské funkce včetně postu předsedy Evropské komise, skončil neúspěchem.

Premiéři či prezidenti členských zemí se znovu sejdou 30. června na mimořádném summitu. Vedle nového šéfa komise by měli vybrat i předsedu Evropské rady, tedy svých summitů, prezidenta Evropské centrální banky a šéfa společné zahraniční politiky.

Volný je i post předsedy Evropského parlamentu, kterého si volí europoslanci.

Předseda vrcholných unijních schůzek Donald Tusk po summitu řekl, že nyní nebyla na jednání Evropské rady většina pro žádného kandidáta.

„Evropská rada se dohodla, že je třeba mít balíček kandidátů, který by odrážel rozmanitost Evropské unie,“ prohlásil Tusk.

Ze čtvrtka na pátek se tak podle Tuska summit neshodl ani na podpoře Manfreda Webera. Toho jako svého vedoucího kandidáta v eurovolbách do čela komise prosazuje Evropská lidová strana (EPP), která v květnovém hlasování zvítězila.

Manfred Weber v nedávných evropských volbách kandidoval jako vedoucí kandidát (z německého Spitzenkandidat) Evropské lidové strany (EPP), kam v Česku patří TOP 09 se starosty a KDU-ČSL.

Frakce lidovců sice v Evropském parlamentu obsadila nejvíc mandátů, sama však nemá většinu. Další dvě hlavní politické frakce, tedy socialisté a liberálové, Webera nechtějí podpořit. (sfr)