Premiér Andrej Babiš (ANO) před odletem do Bruselu otočil a nebude si šéfovi Komise Junckerovi stěžovat na audit ohledně střetu zájmů. Původně to měl přitom v plánu...(Ilustrační foto)

Český premiér Andrej Babiš (ANO) couvl a se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem nakonec nebude probírat audit ohledně střetů zájmů, který provedl Brusel. Původně se chtěl Babiš zeptat Junckera, proč má tak nekompetentní auditory. 

„O auditech se bavit nebudu, to je záležitost úředníků. Jsou tam nějaká pravidla, já do toho nechci zasahovat,“ uvedl Babiš před odletem na summit do Bruselu.

Přitom ještě před několika dny měl v plánu bruselský audit s Junckerem řešit.

„Já se určitě zeptám pana Junckera, jak je možné, že má takové nekompetentní auditory. Protože jejich chování bylo skandální,“ řekl Babiš na začátku června.

Podle auditu EK předseda vlády může i po vložení své firmy Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako premiér vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

ČR proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Babiš návrh auditní zprávy opakovaně označil za pochybný a zdůraznil, že kvůli němu a Agrofertu se žádné evropské dotace vracet nebudou. Prohlásil také, že se jedná o útok na Českou republiku od Evropské komise.

Česko zastaví přísun zemědělských dotací Agrofertu i firmám rodiny Tomana

Babiš označil audit Komise za nestandardní. Česko prý pošle do Bruselu odmítavé stanovisko

(pel)