Český premiér Andrej Babiš (ANO) označil auditní zprávu Komise ve věci jeho údajného střetu zájmů za vysoce nestandardní.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil audit Evropské komise ohledně jeho údajného střetu zájmů za „vysoce nestandardní“. Označil za podivnou změnu argumentace proti prosincovému stanovisku právní služby EK, které argumentovalo evropským právem, zatímco auditní zpráva českým zákonem o střetu zájmů. Premiér také uvedl, že Česko pošle k dokumentu odmítavé stanovisko. Znovu zopakoval, že Česko žádné peníze Bruselu vracet nebude. 

Podle premiéra Andreje Babiše je celkově audit je v úplném rozporu s tím, co říkala Evropská komise v prosinci 2018, kde poukazovala na nějakou jejich vyhlášku a tvrdila, že je ve střetu zájmů.

Evropská komise podle něj nyní změnila strategii a hovoří o střetu zájmů v rámci svěřenského fondu. Na rozdíl od toho, co říkala minulý prosinec, řeší podle něj český zákon.

„A podle informací, které mám, ti lidé, kteří tomu rozumějí, jsou přesvědčeni, že tu část o střetu zájmů museli psát Češi. Jsou tam stejné názory, jako mají Piráti a zkorumpovaná Transparency International. Takže vysoce nestandardní audit,“ prohlásil.

Vadí mu i způsob doručení dokumentu a to, že se materiál, který by měl být neveřejný, dostal do médií.

Znovu zopakoval, že Česko nebude muset vracet zhruba 450 milionů korun, které z unijního rozpočtu čerpal Agrofert.

Babiš převedl Agrofert do svěřenského fondu začátkem roku 2017. Stále je ale jeho beneficientem, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi. (pel)

Česko kvůli Agrofertu může vracet Bruselu až 450 milionů korun dotací. Babiš to znovu popřel


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.