Občanští demokraté vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby znovu požádal o důvěru poslanců.

Předseda ODS Petr Fiala vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby znovu požádal sněmovnu o potvrzení důvěry vládě. Audit Evropské komise o střetu zájmů českého premiéra je podle něj zdrcující. Babiš Fialovu výzvu odmítl s tím, že pokud by bylo jednání o nedůvěře, využil by ho k informování o tom, jak s evropskými dotacemi zacházely předchozí vlády.

„Informace ze zprávy Evropské komise o konfliktu zájmů pana Babiše jsou zdrcující. Veřejně vyzývám předsedu vlády, aby sám požádal o potvrzení důvěry v Poslanecké sněmovně. Je potřeba, aby bylo jasné, o čí důvěru se i v takovéto situaci v Poslanecké sněmovně předseda vlády opírá,“ uvedl lídr ODS Petr Fiala.

Babiš to odmítl o žádnou důvěru prý žádat nebude. Jednání o nedůvěře podle něj mohou vyvolat samotní občanští demokraté.

„Těším se, až sdělím občanům naší země, o kolik peněz jsme přišli za 15 let členství v Evropské unii díky ODS, například v rámci ROP Severozápad a dalším podivným dotacím. Kvůli Agrofertu ČR nepřišla o žádnou dotaci a nebude žádnou vracet,“ uvedl premiér pro server Novinky.cz.

Zprávou o auditu, podle níž je český premiér ve střetu zájmů a porušuje zákony, se budou poslanci zabývat v úterý.

Podle ODS by vláda měla auditní zprávu zveřejnit, zastavit proplácení všech dotací pro Agrofert a připravit odpověď pro Evropskou komisi. Tu by ale neměli zpracovávat ministři za ANO, aby opět nebylo podezření ze střetu zájmů.

Podobné výzvy předložily i další opoziční strany v parlamentu už minulý týden a připojila se k nim i vládní ČSSD.

Česko by mohlo Evropské unii vracet kolem 450 milionů korun, které z unijního rozpočtu čerpal holding Agrofert. Dospěl k tomu audit Evropské komise, podle kterého je český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů.

Podle EK předseda vlády může i po vložení své firmy Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako premiér vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. Babiš trvá na tom, že žádné zákony neporušuje a Česko nic Bruselu vracet nebude.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude zhruba měsíc trvat, než české úřady dostanou překlad navržené zprávy. Ke zjištěním auditorů se pak vyjádří. Výsledná zpráva komise by mohla být do tří měsíců.

Babišův audit ohledně střetu zájmů prověří žalobci. Benešová stojí za premiérem

Vinen: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Evropská komise. Babiš musí vrátit dotace

(pel)