Žalobci prověřují audit Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), zjištění považují za závažná.

Audit Evropské komise, podle kterého je český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů, prověřují žalobci. Podle nich jsou zjištění Bruselu závažná. Nejvyšší státní zastupitelství žádá vypracovat vlastní analýzu dokumentu. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) stojí za českým premiérem, podle ní Babiš splnil požadavky převedením Agrofertu do svěřenského fondu. 

Podle zprávy Evropské komise je Babiš po dobu působení ve vládě ve střetu zájmů kvůli vyplácení dotací pro Agrofert. Brusel požaduje vrátit kolem 450 milionů korun, které z unijního rozpočtu čerpal koncern.

Zjištění v návrhu auditní zprávy jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. V České televizi to řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„My jsme se rozhodli, že si zpracujeme vlastní analýzu a vyhodnotíme si, jestli je na místě nyní postupovat dále,“ řekl Zeman.

Výsledky by mohly být do dvou či tří týdnů.

Šéf státních zástupců zatím nechtěl komentovat, zda by se do případu měla vložit policie nebo zda na základě evropských dokumentů mohlo dojít k trestnému činu poškozování zájmů EU nebo k dotačnímu podvodu.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) se Babiše zastala. Nevidí prý důvod premiérovi nevěřit.

Podle ní splnil zákonné požadavky na vyřešení problému, když převedl holding Agrofert do svěřenských fondů.

Babiš převedl Agrofert do svěřenského fondu začátkem roku 2017. Stále je ale jeho beneficientem, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Proti Benešové a Babišovi přitom v Česku proběhla řada demonstrací, které uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii.

Lidem vadí jmenování Benešové do funkce a měli obavy z toho, že ministryně bude benevolentnější právě ke kauzám Babiše a také ka kauzám Hradu.

Aktivisté z iniciativy Milion chvilek pro demokracii vyhrožují, že pokud nebudou splněny jejich požadavky, mají v plánu další protesty.

Babiš označil audit Komise za nestandardní. Česko prý pošle do Bruselu odmítavé stanovisko

Vinen: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Evropská komise. Babiš musí vrátit dotace

(pel)