Nová Země v Rusku je podle amerických tajných služeb využívána k testům nových jaderných zbraní. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Vývoj nových jaderných zbraní se stal předmětem sporu velmocí. Americké rozvědky obvinili Rusko, že potají vyvíjí a testuje jaderné zbraně. Moskva tato obvinění odlítla s tím, že USA jen hledají zámku k vývoji nových jaderných zbraní. K jaderným testům má údajně docházet na polygonu Nová Země.

„Rusko zřejmě nedodržuje moratorium na jaderné testy v souladu s nulovým standardem,“ prohlásil ředitel americké armádní zpravodajské služby DIA Robert Ashley.

To by znamenalo porušení zákazu zkoušek, který neformálně platí od 90. let minulého století.

V USA se hovoří o tom, že se Rusko cíleně připravuje na atomovou válku.

Rusko však obvinění odmítá s tím, že naopak USA hledají záminky pro vývoj nových typů zbraní.

Podle Ashleyho ruský jaderný potenciál za poslední desetiletí výrazně posílil, hlavně v oblasti menších zbraní taktického použití.

Americká média se odkazují na dokument tajných služeb, jež rovněž naznačuje, že Rusové moratorium porušují. K ruským jaderným testům má údajně docházet na polygonu v souostroví Nová země v Severním ledovém oceánu, který pro jaderné testy používal už Sovětský svaz.

Sovětský svaz provedl za svoji existenci 715 jaderných testů (USA 1054), většinu z nich v Semipalatinsku na severovýchodě Kazachstánu. Poslední jaderný test provedla sovětská armáda 24. října 1990.

Od roku 1992 platí moratorium na testování nukleárních zbraní. V září 1996 Valné shromáždění OSN přijalo smlouvu CTBT, která úplně zakazuje jaderné zkoušky a připouští jen počítačové simulace.

Mezi sedmi desítkami signatářů jsou Rusko a USA, Washington ji ale na rozdíl od Moskvy nikdy neratifikoval.

„Protože se Kreml snaží vyvíjet nukleární zbraně nízkého kalibru určené pro použití v běžném konfliktu, připravuje se podle mého na jadernou válku a mezinárodní dohody ho nezajímají,“ uvedl pro Rádio Svoboda Stephen Blank z think tanku American Foreign Policy Council. Podle něj Moskva vyvíjí 20 až 25 druhů různých jaderných zbraní.

Organizace CTBTO monitorující plnění smlouvy o zákazu jaderných zkoušek však nezjistila na základě geologického monitoringu nic, co by svědčilo o ruských jaderných pokusech.

„Americká obvinění připomínají dobře naplánovanou a zinscenovanou akci nejen na Rusko, ale i na kontrolu nad zbrojením a celou architekturu strategické stability,“ reagoval ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov.

USA pracují na projektu strategického bombardéru B-21, který má v roce 2030 nahradit zastaralé stroje B-52. Vyzbrojen má být nově vyvíjenými raketami dlouhého doletu LRSO s jadernými hlavicemi a podle Pentagonu půjde o „nepostradatelný element strategie odstrašení“. (sfr)