Václav Klaus na setkání s občany varoval před bombardováním Česka kvůli migrantům i před plíživým návratem komunismu a nesvobody. (Ilustrační foto: redakční fotokoláž)

Exprezident Klaus varoval před bombardováním Česka kvůli nepříjímání migrantů. Současnou situaci v Česku i Evropské unii přirovnal k atmosféře, která panovala v Československu na konci 80. let v době monopolní vlády komunistické strany. Václav Klaus na setkání s občany v obci Lípa na Zlínsku vyslovil také obavu z dění v Ukrajině. 

Na setkání s občany obce Lípa u Zlína bývalý prezident ČR Václav Klaus přijel i s manželkou Livií. Klaus nevyloučil svoji kandidaturu na prezidenta, což mezi stovkami přítomných vyvolalo souhlasný potlesk.

Klaus ale na akci především kritizoval Evropskou unii. S jistou nadsázkou a v analogii s bombardováním vojsky NATO v Srbsku Klaus dokonce vyslovil obavu z toho, že by Evropská unie byla schopna Česko bombardovat v případě „neposlušnosti“.

„… Já myslím, že NATO se výrazně zpronevěřilo svému cíli a úkolu. A ta Evropská unie je pro mě totálně negativní instituce. Já mám vždycky pocit, že jestli hrozí, že u nás někdo bude bombardovat, jako naposled bombardovali v Kosovu, tak já myslím, že to bude nás za to, že třeba odmítneme přijmout milion migrantů, nebo něco takového,“ prohlásil doslova Klaus.

Klaus naznačil své značné obavy z dění na Ukrajině, kterou – na rozdíl od Putinovského Ruska – považuje za skutečné nebezpečí.

„…Jestli je nějaká země v tragické krizi, rozpadu, v podstatě nefungování, neexistenci, tak je to Ukrajina. Ukrajina je destabilizující faktor současného světa, a navíc je, bohužel, využíván západní Evropou a Amerikou k dramatizování situace s Ruskem a vytváření nové studené války,“ řekl Klaus.

Ukrajina je podle něho „špatně definovaná země“, ve které nedošlo k vážné postkomunistické transformaci, a která je v „totálním chaosu“.

„Já se Ukrajiny opravdu bojím, pro nás je to destabilizující faktor našeho současného světa,“ podotkl exprezident ČR.

Varoval také před vývojem v Evropské unii v souvislosti s probíhající migrací.

„Ptáte-li se na naši prognózu slov jako migrace, multikulturalismus apod. Já, alespoň za sebe, cítím naprostý pesimismus. Migrace tady je, zůstane, evropské elity nechtějí migraci zastavit,“ uvedl Klaus.

„Evropské elity, které chtějí zlikvidovat národní státy, ponechat jeden stát Evropu, těm jde o to, aby vytvořily nového evropského člověka. Komunismus chtěl také vytvořit nového komunistického člověka,“ doplnil.

„Junckerové chtějí vytvořit nového evropského člověka,“ zdůraznil.

A kritický postoj k Západu shrnul slovy: „My, kteří jsme vždycky vzhlíželi s nadšením k Západu, tak teď už máme pocit, že se Západ pozměnil tak, že moc vzhlížet k němu se nedá“.

V kontextu probíhajícího pokusu o brexit Klaus naznačil, že neprosazuje czexit, tedy snahu Česka o vystoupení z EU.

„Británie je mocná země, je to ostrov u Evropy. Česká republika je v srdci Evropy, v geografickém i geometrickém středu Evropy, celé naše hranice jsou se zeměmi Evropské unie. Jestli s tím má tak obrovské potíže Velká Británie, já mám pocit, že malá Česká republika by s tím měla potíže ještě neskonale větší,“ konstatoval.

„Jestli si pánové Junckerové, Tuskové a další troufají na ten mocný Albion, jak se kdysi říkalo, dovedete si představit, jak by si troufali na nás? Ale mně by opustit Evropskou unii opravdu nevadilo,“ upřesnil Klaus.

Kritizoval také současný stav svobod v České republice.

„My jsme mysleli, že ve věčném souboji ‚jednotlivec versus stát‘, bude daleko více na straně jednotlivce, že se svoboda jednou provždy vybojovala a získala a že nehrozí, že se budou vracet v různých drobnostech a jednotlivostech věci, které jsme znali z minulých režimů. V tomto ohledu já cítím jisté zklamání,“ podotkl.

„Není to vůbec v otázce ekonomického výsledku, životní úrovně, ale v otázce toho, že nad námi stát získal nesmírně silnou ruku, nadvládu a moc nad našimi životy a nad našimi osudy. Myslím, že to cítíte ve svém životě každý z vás.“

„Dnes zase máme pocit, že dětičky jsou ve škole indoktrinovány, manipulovány ne méně, než byly generace před třiceti lety. Já to nesrovnávám s padesátými Stalinovými léty, ale s pozdním komunismem už mám velký strach, že se to v tom nedobrém slova smyslu srovnávat dá. Můžeme mluvit o spoustě dalších takovýchto věcí,“ prohlásil Klaus. (sfr)