Zuzana Čaputová má největší šanci stát se novou slovenskou prezidentkou. V prvním kole voleb získala více než 40 % hlasů.

Volby slovenského prezidenta v prvním kole vyhrála suverénně právnička Zuzana Čaputová se ziskem 40,57 procent hlasů. Druhý skončil s velkým odstupem eurokomisař Maroš Šefčovič, který dle předběžných výsledků získal 18,66 % hlasů. Čaputová a Ševčovič postoupili do druhého kola voleb, které proběhne 30. března.

Volební účast dosáhla podle upřesněných údajů 48,74 procenta.

Třetí místo obsadil soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin s 14,3 procenta. Na čtvrtém místě skončil s 10,4 % šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba.

Na páté příčce je bývalý předseda parlamentu František Mikloško s 5,7 procenta a na šesté šéf vládní strany Most-Híd Béla Bugár s 3,1 procenta hlasů.

Čaputová poblahopřála Šefčovičovi k postupu do druhého kola voleb a zopakovala, že je ráda, že se jejím protikandidátem stane člověk, který nepředstavuje extrémní názory.

„Jsem ráda, že nebudeme muset, on ani já, čelit extrému,“ řekla právnička, která by se mohla stát první ženou v prezidentské funkci na Slovensku.

Čaputová již dříve prohlásila, že výsledky voleb odrážejí volání lidí po změně v reakci na loňskou vraždu novináře Jána Kuciaka.

Vražda Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, z níž policie obvinila pět osob včetně kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, před rokem vyvolala v zemi největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989.

Shromáždění se proměnila v mítinky proti tehdejší vládě premiéra Roberta Fica, který v zájmu řešení politické krize rezignoval na funkci premiéra. Ficova strana Směr-sociální demokracie v prezidentských volbách podporuje eurokomisaře Šefčoviče, který bude soupeřem Čaputové v druhém kole hlasování.

Šefčovič prohlásil, že ve druhém kole mají oba kandidáti stejné šance.

„Ráno, po sečtení všech hlasů, začínáme zase od začátku,“ řekl.

Prohlásil také, že následující dny ukážou, že jsou on a jeho soupeřka velmi odlišní.

„Určitě nechci bojovat proti zlu, jak je prezentované protistranou. Nechci dělit lidi na dobré a zlé, slušné a neslušné. Chci být prezidentem všech lidí na Slovensku,“ řekl.

Šefčovič ve svém projevu rovněž připomněl, že má velké politické zkušenosti. Ty naopak Čaputové chybí. Opět se také přihlásil ke křesťanským a tradičním hodnotám, které v kampani opakovaně zdůrazňoval v protikladu k liberálním postojům Čaputové.

Ta kupříkladu podporuje možnost adopce dětí homosexuálními páry, ačkoli katolické Slovensko dosud nezavedlo ani registrovaná partnerství osob stejného pohlaví.

Pětačtyřicetiletá Čaputová je místopředsedkyní neparlamentní strany Progresivní Slovensko. Jako právnička a občanská aktivistka se v minulosti dostala do povědomí veřejnosti dlouholetým a úspěšným bojem proti projektu nové skládky odpadů v Pezinoku u Bratislavy. (sfr)


VÍCE O ZUZANĚ ČAPUTOVÉ ČTĚTE ZDE:

Slováci mohou mít atraktivní prezidentku: Zuzana Čaputová se stala favoritkou na vítězství

Slovenská prezidentka: Čaputová má 53 procent, ale na vítězství v 1. kole voleb to nestačí