Zuzana Čaputová je jasnou favoritkou na vítězství v prezidentských volbách na Slovensku.

Favoritka prezidentských voleb na Slovensku, Zuzana Čaputová, má v průzkumu 53 procent a suverénně vede. Ani takový výsledek v prvním kole by jí však nestačil ke zvolení prezidentkou SR. Na zvolení hlavou státu již v 1. kole voleb kandidáti potřebují získat nadpoloviční většinu všech registrovaných voličů.

Dva týdny před prvním kolem přímých voleb slovenského prezidenta získala právnička Zuzana Čaputová v nejnovějším průzkumu agentury AKO podporu 52,9 procenta rozhodnutých voličů. Průzkum zadal volební tým Čaputové.

Ani takto vysoká podpora by jí však zřejmě nestačila na zvolení hlavou státu již v prvním kole. Podle dřívějšího rozhodnutí volební komise totiž v prvním kole pro své zvolení musí kandidát získat hlasy většiny všech registrovaných voličů.

„Očekávám, že poslední zveřejněná čísla naplní mocné strachem. Není to ovšem strach ze mě. Je to strach z nás všech, z toho, kolik lidí se spojuje, aby mě v souboji o spravedlivější Slovensko podpořili,“ uvedla Čaputová.

Slovenský Denník N však poznamenal, že výklad ústavy je v tomto nejasný. Spor se tak nadále vede o to, jestli ke zvolení hlavou státu stačí většina odevzdaných hlasů, nebo většina ze všech oprávněných voličů, kterých je na Slovensku zhruba 4,4 milionu.

Závazný výklad ústavy by mohl poskytnout až Ústavní soud. Ten je však nefunkční, protože vypršelo funkční období většiny jeho soudců. Parlament dosud nezvolil žádné kandidáty na nové členy této soudní instituce.

Slovenská televize Markíza zveřejnila výsledky průzkumu agentury Focus, podle které Zuzanu Čaputovou podporovalo 44,8 procenta dotázaných.

„Nestačí 53 procent hlasů voličů, kteří přišli volit. Druhé kolo bude potom i tak,“ odpověděla podle Denníku N ohledně výkladu rozhodnutí.

Čaputová, tato pětačtyřicetiletá místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko, se již dříve vymezila vůči nejsilnější vládní straně Směr – sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica.

Směr-SD v prezidentských volbách podporuje místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, který ještě na začátku února v průzkumech popularity vedl.

V nejnovějším průzkumu AKO získal Šefčovič 16,7 procenta. V průzkumu agentury Focus mu naměřil podporu 22,1 procenta.

Šefčovič v kampani vystupuje i na mítincích Směru-SD k Mezinárodnímu dni žen, byť se označuje za nezávislého a nadstranického kandidáta. Směr-SD, který Šefčovičovi prezidentskou kandidaturu nabídl, mu také financuje část kampaně.

Popularita Čaputové v uplynulých měsících postupně rostla. Výrazně jí přitom pomohlo odstoupení původního spolufavorita voleb, vědce Roberta Mistríka, který se dříve v tomto týdnu vzdal kandidatury ve prospěch Čaputové.

Z nynějšího celkového počtu 13 uchazečů o funkci prezidenta SR mají dosáhl dvouciferného výsledku kromě Čaputové a Šefčoviče také kontroverzní soudce slovenského nejvyššího soudu a exministr spravedlnosti Štefan Harabin.

První kolo volby nové hlavy slovenského státu se uskuteční 16. března. (sfr)