Slovenskou prezidentkou má šanci se stát Zuzana Čaputová.

Slováci si zřejmě za prezidentku zvolí ženu a to atraktivní a sympatickou Zuzanu Čaputovou, která se po stažení kandidatury Roberta Mistríka stala favoritkou prezidentských voleb. Mistrík ji vyslovil podporu před prvním kolem voleb, které se koná 16. března.

Mistrík.byl v některých předvolebních průzkumech první a jeho podpora rostla. V posledních dvou únorových průzkumech se však dostal do čela kandidát strany Směr – sociální demokracie (Směr-SD), eurokomisař Maroš Šefčovič.

Proti nejsilnější vládní partaji se již dříve vymezili Mistrík i Čaputová.

„Do prezidentského úřadu nesmíme pustit prodloužené prsty Roberta Fica a Vladimíra Mečiara,“ řekl i nyní Mistrík na adresu dvou bývalých slovenských premiérů.

Podle většiny dřívějších průzkumů skončil Mistrík v žebříčku popularity před třetí Čaputovou, která ale Mistríkův náskok postupně ztenčovala. Za Mistríkem stála nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita.

„Jednoznačně vyjadřuji podporu Zuzaně Čaputové. Podle průzkumů, které budou zveřejněny v nejbližších dnech, nastal čas udělat tento důležitý krok,“ oznámil také Mistrík.

Dodal, že dosud nezveřejněné výsledky sondáží potvrdily náskok Čaputové.

„Děkuji za projev velkorysosti, který ve slovenské politice není vůbec běžný. Je výjimečné, že někdo povýší společenský zájem nad svůj vlastní,“ uvedla v reakci Čaputová.

Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) po Mistríkově oznámení zveřejnil výsledky sondáže agentury Median, podle kterých se Čaputová dostala na první místo popularity prezidentských kandidátů s podporou 23,5 procenta před Šefčovičem (20,5 procenta) a Mistríkem (15 procent).

Končící prezident Andrej Kiska, který se o znovuzvolení neuchází, také podpořil Čaputovou.

„Od začátku prezidentské kampaně jsem byl přesvědčen, že hlasy slušného a spravedlivého Slovenska se musí spojit za jedním silným kandidátem respektive kandidátkou. Podporuji Zuzanu Čaputovou. Bude dobrou prezidentkou Slovenské republiky,“ uvedl Kiska.

Čaputová se na katolickém Slovensku netají svými liberálními postoji. Dříve se například vyslovila pro možnost adopcí dětí páry stejného pohlaví.

Pětačtyřicetiletá Čaputová je místopředsedkyní neparlamentní strany Progresivní Slovensko. Jako právnička a občanská aktivistka se v minulosti dostala do povědomí veřejnosti dlouholetým a úspěšným bojem proti projektu nové skládky odpadů v Pezinoku u Bratislavy.

První kolo voleb hlavy státu na Slovensku se uskuteční 16. března. O dva týdny později je naplánováno rozhodující druhé kolo voleb, do kterého by se po odstoupení Mistríka mohli dostat Šefčovič a Čaputová. (sfr)