Podle poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) si vláda čísla o úspěchu EET vymýšlí.

Piráti zpochybnili výnosy elektronické evidence tržeb (EET). Ministerstvo financí si údaje o  EET prý vycucalo z prstu na základě příkazů premiéra Andreje Babiše (ANO). Resort podle Pirátů použil špatnou metodiku a pro výpočet si účelově vybíral data. 

„Premiér Andrej Babiš ANO si to prostě vycucal z prstu a následně ministerstvo zapracovalo na tom, aby čísla seděla na to, co jim pan šéf řekl, že má vyjít,“ řekl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Vláda podle něj informace o přínosu evidence nadhodnocuje. Jeho tvrzení má doložit analýza, kterou si nechal vypracovat u matematika a datového analytika Michala Škopa.

Zatímco ministerstvo na dotaz Pirátů uvedlo, že v roce 2017 přineslo EET veřejným rozpočtům 5,4 miliardy korun, podle pirátské analýzy může být výnos kdekoli v intervalu minus deset až plus deset miliard korun.

Ministerstvo podle Pirátů počítá výnos EET tak, že státní příjmy z daně z přidané hodnoty v sektorech, kde je evidence zavedena, očistí o hospodářský růst a rozdíl označí za přínos EET.

Ferjenčík upozornil, že ministerstvo si účelově vybralo ta data statistického úřadu, podle nichž by byl výnos EET nejvyšší, tedy nominální růst inkasa DPH neočištěný o inflaci. Podle této metodiky by EET mělo přínosy i v sektorech, kde evidence zavedena není.

„Vláda v těchto oborech argumentuje vlivem kontrolních hlášení, ale současně vliv kontrolních hlášení nijak neodečítá v oborech, kde EET zavedeno je,“ řekl pirátský poslanec.

EET byla spuštěna 1. prosince 2016. V první fázi musely tržby evidovat pouze restaurace a hotely, od března 2017 pak také podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu.

Plánovaná třetí vlna EET by se měla týkat stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Čtvrté vlně by pak měli podléhat vybraní řemeslníci.

Podnikatelé: EET je v rozporu s právem. Může být státem zneužívána ke konkurenčnímu boji

Výnosy státu z EET loni činily 12,3 miliard, tvrdí Schillerová. Sněmovna blokuje start 3. a 4. vlny

(pel)