Výnosy státu z EET v roce 2018 vzrostly na 12,3 miliardy, tvrdí ministerstvo financí.

Výnosy státu z elektronické evidence tržeb (EET) v roce 2018 vzrostly na 12,3 miliard korun. Je to zhruba o 600 milionů více, než původně ministerstvo financí předpokládalo. Uvedla to ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Kvůli EET také ubylo o 8 % maloobchodních prodejen. Poslanecká sněmovna blokuje novelu zákona, která obsahuje spuštění dalších fází EET nebo možnost pro drobné podnikatele evidovat tržby bez připojení k internetu.

„Za rok 2018 byl přínos EET 12,3 miliardy korun, a to nám nejede třetí a čtvrtá vlna,“ řekla Schillerová.

Podle Schillerové díky EET stát loni na daních vybral navíc 9,5 miliardy korun, zatímco v roce 2017 to bylo 5,7 miliardy korun.

Kromě DPH a daně z příjmu fyzických a právnických osob má EET podle ministryně pozitivní vliv i na výběr daní z mezd, protože se narovnaly podmínky a ubylo vyplácení nezdaněných odměn za práci.

EET byla spuštěna 1. prosince 2016. V první fázi musely tržby evidovat pouze restaurace a hotely, od března 2017 pak také podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu.

Plánovány jsou další dvě vlny.

MF dříve odhadlo, že v případě spuštění 3. a 4. vlny by měla elektronická evidence tržeb do veřejných rozpočtů přinést letos 14,6 miliardy korun a v následujícím roce 17,5 miliardy korun. Pokud by další vlny spuštěny nebyly, roční přínos EET by podle loňského odhadu MF měl činit zhruba 13,6 miliardy korun.

Plánovaná třetí vlna EET by se měla týkat stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Čtvrté vlně by pak měli podléhat vybraní řemeslníci.

Malých obchodů kvůli EET ubylo

O novele zákona, která obsahuje vedle spuštění dalších fází EET i například možnost pro drobné podnikatele evidovat tržby bez připojení k internetu, Poslanecká sněmovna zatím nerozhodla.

Schillerová upozornila, že pokud parlament bude pokračovat s obstrukcemi při projednávání této novely, přijde na řadu svolání mimořádné schůze.

Od zavedení EET před téměř dvěma lety se snížil počet maloobchodních prodejen do velikosti 400 metrů čtverečních o 8 procent.

Před zavedením EET jich v Česku bylo přes 13 tisíc, loni v červenci už méně než 12 tisíc. Naopak hypermarketů byl stejný počet a supermarketů v mezidobí několik přibylo.

Podnikatelé začali zjišťovat, kolik času a peněz věnoval stát na 160 tisíc kontrol EET

Podnikatel Bábek: Ministerští úředníci lžou o EET. Novela o evidenci tržeb dá nažrat vlkovi

(pel)