Britové už naplánovali evakuaci královny Alžběty II.

Britové chystají evakuaci královny v případě, že by po brexitu v zemi vypukly nepokoje. Podle krizového plánu britské vlády pro případ neřízeného brexitu má být panovnice Alžběta II. i se svou rodinou evakuována. Plán na evakuaci královské rodiny není úplně nový – britský kabinet přizpůsobil novým podmínkám staré pokyny z dob studené války.

„Tyto nouzové evakuační plány existovaly od dob studené války, ale byly nyní přepracovány pro případ občanských nepokojů po brexitu bez dohody,“ uvedla britská média s odkazem na vládní zdroj.

Na jaké místo by měla být panovnice i s rodinou evakuována v případě výtržností však média neuvedla.

V Británii se v souvislosti s tvrdým brexitem, tedy odchodem země z EU bez schválené dohody s Bruselem, objevují varování před chaosem, včetně problémů se zásobováním potravinami a léky. Jejich nedostatek by podle nich mohl vyvolat i výtržnosti.

Minulý týden královna Alžběta II. u příležitosti 100. výročí založení Sandringhamského ženského institutu vyzvala k úsilí o nalezení společné řeči a k respektování odlišných názorů. Podle komentátorů tak narážela na debatu týkající se odchodu Británie z Evropské unie. Od panovnice se jako od hlavy státu přitom očekává neutralita.

Konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg, který je hlavním zastáncem takzvaného tvrdého brexitu, informace o evakuačních plánech označil za snahu vyvolat „zbytečnou paniku“. Připomněl, že členové královské rodiny v Londýně zůstali i při bombardování v době druhé světové války.

„Evakuace“ firem už probíhá 

Zatímco evakuace britské panovice má zatím pouze podobu nouzového plánu, „dobrovolná evakuace“ podniků je už v plném proudu. Britské podniky totiž poměrně houfně přesouvají své aktivity do zahraničí.

Zhruba 11 procent britských podniků již v souvislosti s připravovaným odchodem země z Evropské unie přesunulo část svých aktivit do zahraničí. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnilo podnikatelské sdružení Institute of Directors.

Dalších pět procent podniků přesun aktivit do zahraničí kvůli brexitu plánuje a 13 procent firem takovýto krok aktivně zvažuje.

Průzkum se uskutečnil v období od 17. do 19. ledna a zapojili se do něj ředitelé více než 1200 podniků.

„Nepřináší nám žádnou radost zveřejňovat tyto znepokojivé signály,“ podotkl šéf sdružení Edwin Morgan.

„Těžce vybudovaná pověst Británie jako místa se stabilními a předvídatelnými podmínkami pro podnikání ochabuje,“ doplnil.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu v roce 2016. Británie má EU opustit 29. března, britský parlament však zatím neschválil dohodu o podmínkách brexitu.

Sdružení Institute of Directors před referendem deklarovalo, že má k brexitu neutrální postoj. Od té doby však varovalo před potenciálními náklady spojenými s odchodem z EU. (sfr)