Dánsko se začalo opevňovat proti divočákům. Začalo stavět barikádu. (Foto: Koláž redakce)

Dánsko staví 70 km dlouhý plot na své hranici s Německem. Důvodem tohoto radikálního opatření je zabránit divokým prasatům z Německa, aby do Dánska zavlekly africký mor.

Epidemie, se kterou má ČR zkušenosti především ve Zlínském kraji, je pro prasata smrtelná. I když se nemůže přenést na člověka, divoká prasata mohou nakazit ta domácí.

Pro Dánsko, kde na 100 obyvatel připadá 215 prasat v chovech, by byla případná epidemie afrického moru katastrofou. Znamenalo by to pozastavení exportu mimo EU a blokován by byl i vývoz do zemí EU, ale pouze z oblastí postižených prasečím morem.

Dánský export vepřového masa dosahuje za rok částky 100 miliard Kč a na celkovém vývozu z této malé země se podílí neuvěřitelnými 5 %.

Ocelový plot bude vysoký přibližně 1,5 metru a zapuštěný 50 centimetrů do země. Práce na jeho instalaci začaly 28. ledna 2019. Zákon, který umožňuje postavení plotu, ale už schválil dánský parlament v létě minulého roku.

Podle dánských úřadů zábrana neovlivní pohyb lidí nebo vozidel přes hranici.

Stavba plotu, který je především veterinárním opatřením, vzbudila na sociálních sítích vlnu pobaveného zájmu. Objevily se spekulace, jestli za dánský plot platí Němci, případně jak dokázali Dánové zahájit stavbu, aniž by nastal „shut down“ vládních úřadů.

Kritici stavby plotu namítají, že cena kolem 105 milionů Kč je příliš pro stavbu, která stejně bude muset být přerušena na místech silničního a železničního spojení, a kde budou moci divoká zvířata přecházet.

Navíc divoká prasata jsou mimořádně pohyblivá, schopná urazit rychle velké vzdálenosti, ve snaze najít místo průchodu. Plot tak spíše zabrání pohybu menších zvířat, která jsou zcela neškodná.

Další námitkou je, že se jedná o boj s neexistujícím problémem, protože v celém Německu nebyl hlášen za poslední rok ani jeden případ afrického moru prasat. Zdá se, že stavba dánského plotu je vyvolána obavami z případů onemocnění zachycených v České republice a některých dalších zemích.

O nutnosti vztyčit na hranici plot pochybují i úřady Šlesvicka-Holštýnska. Tamní ministr zemědělství a životního prostředí Jan Philipp Albrecht uvedl, že prasečí mor se šíří především prostřednictvím lidí. Stejný názor má i německý Institut Friedricha Loefflera specializující se na nemoci zvířat.

Africký mor prasat není nebezpečný pro člověka, ale zabíjí divočáky a domácí prasata. Vakcína proti viru není dostupná, jedinou ochranou je prevence.

(pel)