Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová v západoněmeckých Cáchách podepsali smlouvu o spolupráci a integraci. Exprezident Václav Klaus pakt zkritizoval, podle něj se snaží vytvořit nový "superstát Frankoněmecko".

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová podepsali novou smlouvu o spolupráci a integraci. Cílem je prohloubení spolupráce obou zemí v oblastech zahraniční politiky, obrany, hospodářství nebo při integraci příhraničních regionů. Český exprezident Václav Klaus nový pakt „Frankoněmecka“ zkritizoval. Podle něj se snaží Německo a Francie vytvořit paralelní integrační projekt k dosavadní EU.

„V tomto světě a v této Evropě musí Německo a Francie přijmout zodpovědnost a ukázat cestu,“ řekl Macron po podepsání smlouvy v Cáchách.

„Obnovujeme základ našeho vztahu,“ uvedla šéfka německé vlády.

Narážela tak na to, že dohoda navazuje na Elysejskou smlouvu z roku 1963 uzavřenou jejich někdejšími předchůdci Konradem Adenauerem a Charlesem de Gaullem.

Podle Merkelové je rozšíření tehdejší smlouvy nutné, protože „žijeme ve zvláštních časech“, které vyžadují nové a rozhodnější odpovědi.

Hlavními výzvami současné doby jsou podle ní oslabení dosavadního mezinárodního řádu, klimatické změny nebo vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Přinese mimo jiné spolupráci v nových oblastech, jako je budování průmyslových zón, společný provoz školek nebo zdravotnických zařízení v příhraničních pásmech.

Těsněji propojit by se měly i místní samosprávy na obou stranách hranice, stejně tak i železniční a silniční sítě. Cílem je vznik společného francouzsko německého ekonomického prostoru se stejnými pravidly.

Kritici dohody varují, že Paříž by mohla ztratit kontrolu nad Alsaskem a Lotrinskem, tedy regiony, které byly v historii předmětem válek mezi oběma národy.

Podle některých pravicových politiků hrozí riziko, že v těchto příhraničních oblastech Francie bude do budoucna povolena dvojjazyčnost a že tam začnou údajně platit „německé zákony“.

Evropská média upozornila, že k podpisu dohody došlo v době, kdy jsou oba její signatáři oslabeni. Kancléřka se musela loni vzdát předsednictví své strany, prezident čelí už více než dva měsíce protestům hnutí žlutých vest.

Exprezident Klaus: Evropa by měla být na pozoru 

Tzv. Cášskou smlouvu zkritizoval v komentáři na iDnes.cz i bývalý český prezident Václav Klaus. Podle něj se Německo a Francie snaží vytvořit paralelní integrační projekt k dosavadní EU.

Podotkl také, že Emmanuel Macron chce hlavně stát v čele Evropy a Merkelová touží, aby na ni bylo v dobrém vzpomínáno.

„Na straně jedné bychom mohli brežněvovsky říci „eto vaše dělo“. Chtějí-li superstát, ať si ho dělají,“ řekl exprezident.

Tyto snahy dvou světových mocností by nás podle Klause měly zajímat, není si však jist, zda to vůbec zajímá současnou českou politickou reprezentaci.

Jedním z bodů smlouvy je priorita německo-francouzské diplomacie přijmout Německa za stálého člena Rady bezpečnosti OSN.

„Má jít o revizi výsledků druhé světové války tím, že by se Německo stalo stálým členem Rady bezpečnosti?“ Rozumíme tím správně, že ne vedle Francie, ale místo Francie, respektive že by se členem Rady bezpečnosti stala nová entita Frankoněmecko?,“ ptá se Klaus.

Zamýšlí se, jaká je definice vnitřního nepřítele, a zda to není ten, kdo s Merkelovou a Macronem nesouhlasí.

„Jsou nepřítelem všichni ti, kteří nesdílejí s Macronem a Merkelovou definované evropské hodnoty? Nebo ti, kteří si dovolují kritizovat Brusel a jeho postdemokratický (tzn. nedemokratický) způsob vládnutí,“ poznamenal Klaus.

Podle Klause se Německo a Francie snažili ovládnout Evropu. To se jim nepovedlo, i když se o to snažili Hitler a Napoleon.

„Že by mohlo uspět Frankoněmecko? Na rozdíl od počátku 19. století a poloviny 20. století bychom si na ambice tohoto typu měli dát velký pozor,“ varoval exprezident.

(pel)