Pokud by Británie odložila brexit o více než 2 měsíce, nastala by kuriózní situace: obyvatelé Velké Británie by volili do Evropského parlamentu, přesto žen jejich země odchází z EU.

V případě odkladu brexitu by mohla nastat kuriózní situace: obyvatelé Velké Británie by se mohli zapojit do voleb do Evropského parlamentu. Tyto volby se v celé EU konají letos mezi 23. a 26. květnem. Británie by z EU měla vystoupit 29. března. Pokud však oznámí odklad brexitu o více než 2 měsíce, bude Spojené království v době voleb do Europarlamentu nadále členským státem EU a Britové tak paradoxně budou moci volit své zástupce v Evropském parlamentu…  

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) prohlásil, že by se odchod Velké Británie z EU mohl posunout o několik týdnů. O této variantě uvažují po neschválení dohody s EU i političtí představitelé Velké Británie.

Oficiálně však zatím nadále platí termín vystoupení 29. března. Britský parlament však minulý týden neschválil dohodu o podmínkách vystoupení z EU, podle které měl brexit probíhat.

„Já skutečně v tuto chvíli čekám na to, s čím přijde britská vláda zítra,“ prohlásil Petříček.

Odklad britského odchodu je podle ministra jednou z variant.

„Je to jedna z možností, že by se brexit odložil z 29.března. Nicméně si musíme uvědomit, že nás v květnu čekají volby do Evropského parlamentu, které by se měly konat už bez Velké Británie,“ zdůraznil Petříček.

Délku odkladu nedokázal odhadnout.

„Podle mého názoru by se mohl pohybovat v řádu týdnů,“ uvedl.

Pro odklad brexitu se vyslovil i poslanec Pirátů Peksa.

„Odklad by byl rozumným řešením, abychom našli nějaké řešení, jak to uspořádat dál,“ uvedl Peksa.

Současně uznal, že pokud by se brexit odložil o měsíce, museli by se Britové také zúčastnit evropských voleb. Britští poslanci by pak z Europarlamentu odešli až poté, co by vystoupila jejich země z EU.

Podle senátora Fischera by bylo lepší, pokud by se brexit odložil jen o několik týdnů, aby se Britové voleb už nemuseli voleb účastnit.

Tuzemští politici se shodují, že nejhorší variantou odchodu Britů z Unie, je tzv. tvrdý brexit, tedy odchod bez dohody s Bruselem.

Britská vláda předloží parlamentu nový návrh postupu v pondělí. Vláda ČR má připravenou legislativu i pro odchod bez dohody.

„Otevřeli jsme generální konzulát v Manchesteru. Od 1. února bude v Londýně fungovat sociální diplomat. Připravujeme se na to, že od března musíme poskytovat českým občanům více informací,“ poznamenal Petříček. (sfr)