Problém jsou ruské rakety v Evropě, ne odstoupení USA od odzbrojovací smlouvy, tvrdí John Bolton...

Problém jsou podle USA ruské rakety v Evropě, ne chystané odstoupení Spojených států od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Uvedl to bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton po jednáních v Moskvě. V Evropě by kvůli sporu o raketovou smlouvu mohla hrozit i válka, varovalo Okamurovo SPD.

Bolton v Moskvě uklidňoval situaci jen několik dní poté, co Trump ohlásil záměr odstoupit od klíčové smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu(INF) z roku 1987, kterou podepsali na sklonku studené války americký prezident Ronald Reagan s lídrem Sovětského svazu Michailem Gorbačovem.

V ruské metropoli přijal Boltona prezident Vladimir Putin. Trumpův poradce ujistil, že k případnému rozhodnutí Washingtonu o rozmístění nových amerických raket v Evropě vede „dlouhá cesta“. Oficiální rozhodnutí o odstoupení od INF bude podle něj učiněno v náležité době.

Bolton také upozornil, že Peking rovněž disponuje raketami, které smlouva INF zakazuje – pokud by ovšem Čína byla touto smlouvou vázána.

„Smlouva se porušovala, zastarala a nezahrnuje všechny strany. Jen jedna strana závazky ze smlouvy INF plnila. Je určitě nezbytné nepodlehnout rétorice lidí, kterým tato situace vyhovuje,“ řekl Bolton.

Dále popřel, že by se Spojené státy pokoušely vydírat Rusko odstoupením od smlouvy INF. USA podle něj ještě nerozhodly o rozmístění raket v Evropě, pokud smlouva INF zanikne, uvedl Bolton.

Upozornil, že problém netkví jen v ruském porušování této smlouvy, ale jde i o to, že Rusko je v současnosti jen „jedním z hráčů“ na scéně, protože rakety středního doletu má i Čína a Severní Korea. Proto problém nelze vyřešit jen v bilaterálním rámci.

Bolton přislíbil „hodně diplomacie v příštích měsících“, protože USA míní pokračovat v konzultacích s Ruskem i se svými spojenci v Evropě a Asii.

Putin hned v úvodu schůzky zdůraznil, že navzdory rozdílným názorům je důležité zachovat rusko-americký dialog. Šéf Kremlu chtěl s bezpečnostním poradcem projednat strategické otázky, odzbrojovací smlouvy a regionální konflikty.

Kreml dále varoval, že v případě vypovězení smlouvy INF bude situace ve světě nebezpečnější. Pokud USA začnou vyvíjet nové rakety, bude podle něj Moskva nucena reagovat adekvátně s cílem obnovit vojenskou rovnováhu.

Ruský prezident navrhl schůzku se svým americkým protějškem v Paříži, kde budou oba prezidenti 11. listopadu na oslavách stého výročí konce první světové války.

SPD: Krok USA vede k válce

Kvůli sporu USA a Ruska o raketovou smlouvu by mohla vypuknout válka, varovalo SPD Tomia Okamury.

„Hnutí SPD považuje chystané odstoupení USA od smlouvy s Ruskem, která zakazuje rozmístění raket středního doletu v Evropě, za krok směřující k válce v Evropě. Smlouva byla jedním z pilířů bezpečnostní stability v Evropě,“ uvedlo hnutí v prohlášení.

Vypovězení dohody povede podle SPD k dramatickému zvýšení nebezpečí války.

„Hnutí SPD je zásadním odpůrcem cizích vojenských základen na území České republiky a zásadně odmítneme i případný pokus rozmístit tyto střely na území České republiky,“

(pel)