Orbán: Evropa musí být humánní, ale nesmí vytvářet pobídky, které sem budou migranty lákat.

Rakousko a Německo se dohodli na zastavení nelegální imigrace do Evropy i pohybu migrantů po území Evropské unie ve spolupráci s Itálií. Vyplynulo to z jednání německého ministra vnitra Horsta Seehofera a rakouského kancléře Sebastiana Kurze. Německá kancléřka Merkelová mezitím bezvýsledně jednala s maďarským premiérem Orbánem.

Rakousko, Itálie a Německo chtějí uzavřít tzv. jižní migrační trasu. Jednat o tom budou příští týden v Innsbrucku.

Rakousko se stalo na půl roku předsednickou zemí EU. Během této doby se podle rakouského kancléře Vídeň pokusí dál posunout jednání o reformě unijního azylového systému, které se neúspěšně táhne už několik let.

Kancléř Kurz uvedl, že se Rakousko staví velmi skepticky k nejspornější části reformy, tedy povinnému přerozdělování žadatelů o azyl.

Seehofer ve Vídni informoval Kurze o vnitroněmecké dohodě, která by měla řešit pohyb migrantů po EU, tedy přesun ze země, kde poprvé vstoupili na území EU dál do jiné země Unie. Dohoda předpokládá zřízení takzvaných tranzitních center pro uprchlíky na německo-rakouské hranici.

Podle Seehofera by měla být velmi rychle zahájena jednání s Řeckem a Itálií o tom, že tyto země budou z center přebírat ty migranty, kteří u nich požádali o azyl.

Rakouský kancléř Kurz odmítl kritiku své země za údajně příliš restriktivní přístup k migraci. Uvedl, že osmimilionové Rakousko jen loni přijalo zhruba 150 000 lidí.

Rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache podotkl, že integrace lidí z civilizačních okruhů mimo Evropu či „z islámské kultury” je složitá.

„Někteří (z migrantů) ani nechodili do základní školy,” uvedl.

Statistiky podle něj ukazují, že mnozí se buď nechtějí nebo nemohou integrovat. Naučit se německy podle něj nestačí, chybí-li například úcta k ženám.

„V důsledku tito lidé často neseženou práci a zatěžují náš sociální systém, což je něco, co není dlouhodobě udržitelné,” dodal Strache.

Orbán kontra Merkelová

Maďarský premiér Viktor Orbán se na jednání s kancléřkou Merkelovou neshodl v názoru na migraci. Orbán argumentoval tím, že Maďarsko chrání i hranice Německa. Merkelová apelovala na to, aby si Evropa uchovala humánní postoj.

„Nikdy nesmíme zapomínat, že tohle všechno je o lidech… Duší Evropy je humanita, a tu si musíme uchovat,” řekla Merkelová.

Dodala, že Evropa se nemůže odvracet od utrpení a pomoci těm, kdo to potřebují.

Orbán s tím nesouhlasil s tím, že Evropa prokáže humanitu, když běžence nebude do EU lákat, zavře hranice a bude pomáhat zemím, odkud migranti do Evropy přicházejí.

„Jestliže pomoc, kterou migrantům nabízí Evropa vede k tomu, že lidé z Afriky a z Asie si myslí, že mohou přijít, no tak přijdou,” zdůraznil Orbán.

Podotkl dále, že Evropa musí být humánní, ale nesmí vytvářet pobídky, které sem budou migranty lákat.

„Jediný způsob, jak tomu zamezit, je zavřít hranice, pomoci těm zemím a nepouštět sem problémové lidi,” uvedl také Orbán.

„Jižní hranice Maďarska je chráněna 24 hodin denně a ve službě se zde střídá osm tisíc lidí. Odtud do Německa, ani do Rakouska žádní migranti nedorazí,“ upřesnil s tím, že kdyby od kontrol hranic země upustila, směrem ke zmíněným zemím by bez kontroly zamířily tisíce migrantů.

Merkelová souhlasila, že ochrana evropských vnějších hranic je „důležitá a oprávněná“, ale země Evropské unie by podle ní měly přijmout migranty, co Maďarsko odmítá.

Orbán však trvá na tom, že Maďarsko nepřevezme žádné migranty, protože Maďarsko nebylo první unijní zemí, na jehož území vstoupili.

„Náš přístup k migraci se od roku 2015 nezměnil. Svět vidíme jinak, ale jsme připraveni k úzké spolupráci s i v této otázce,” doplnil Orbán s tím, že společným cílem je ochránit Evropu tak, aby vnitřní trh chráněný Schengenem mohl fungovat. (sfr)