Německo dá do roku 2022 na migranty téměř 2 biliony korun.

Německo v příštích 3 letech vynaloží na migraci závratných zhruba 78 miliard eur (kolem 2 bilionů Kč). Z toho však zhruba 31 miliard eur (790 mld. Kč) půjde na boj proti příčinám migrace v zemích, ze kterých běženci přicházejí. Informaci přinesl německý Der Spiegel s odkazem na podklady ministerstva financí.

Německo tak předpokládá, že do roku 2022 vynaloží v souvislosti s migrací kolem 78 miliard eur (zhruba dva biliony Kč). Sociální platby migrantům by měly činit téměř 21 miliard eur (537 mld. Kč).

Dalších 13 miliard eur (333 mld. Kč) má být vynaloženo na integrační opatření, například na jazykové kurzy, uvedl Der Spiegel.

Německý deník Handelsblatt tento týden informoval o tom, že Německo v roce 2017 na boj proti příčinám migrace a péči o uprchlíky vynaložilo téměř 21 miliard eur.

V této částce však nebyly zahrnuty všechny výdaje obcí související s migrací.

Do Německa od roku 2015 přišlo kolem 1,4 milionu žadatelů o azyl. Náklady na migraci proto v posledních letech výrazně narostly. Přesto se Německu tyto výdaje financovat bez deficitů státního rozpočtu.

Naopak, Česká republika, která stejně jako Německo zažívá stabilní ekonomický růst, ale fakticky nenese žádné náklady péče o migranty, hospodaří s rozpočtovými deficity. Například na příští rok plánuje ministerstvo financí schodek státního rozpočtu ve výši 50 mld. Kč. (sfr)


Více o finančních nákladech na péči o migranty čtěte ZDE:

Náklady na migranty narůstají: Německá vláda vydala loni na péči o uprchlíky 531 miliard korun