Německo vydalo v roce 2017 na péči o uprchlíky a boj proti migraci 20,8 miliardy eur (531 miliardy korun).

Náklady spojené s migrací v Německu v posledních letech výrazně narostly. Německá vláda vydala v roce 2017 na péči o uprchlíky a boj proti migraci 20,8 miliardy eur (531 miliardy korun). Od roku 2015 do země přišlo zhruba 1,4 milionů žadatelů o azyl.

Informaci přinesla německá média.

Celkem 14,2 miliardy šlo do zahraničí na boj s příčinami, které vedou lidi k migraci. Většina z této částky šla z rozpočtů ministerstev zahraničí a pro rozvoj, která na to vydala 13,7 miliardy eur.

Na integraci uprchlíků, náklady na jejich ubytování, na péči o jejich děti a výstavbu sociálních bytů bylo využito 6,6 miliardy eur.

Suma peněz určených spolkovým zemím není definitivní. Zahrunuje totiž jen federální paušální výdaje na jednoho uprchlíka.

Jednotlivé země si stěžují, že velké náklady nesou ony samy a že se na nich federální vláda podílí jen 20 procenty. To ale německý ministr financí Olaf Scholz odmítl.

Náklady spojené s migrací v Německu v posledních letech výrazně narostly. Do země od roku 2015 přišlo kolem 1,4 miliónu žadatelů o azyl. Navzdory tomu se díky velmi dobré hospodářské situaci daří spolkové republice tyto výdaje krýt bez deficitů státního rozpočtu.

(pel)