O účasti ČSSD v Babišově vládě rozhodne vnitrostranické referendum,

Sociální demokraté rozhodnou o účasti ve vládě s Babišovým hnutím ANO ve vnitrostranickém referendu. Schválil to Ústřední výkonný výbor ČSSD. Širší vedení ČSSD zároveň zakázalo spolupráci s SPD na celostátní úrovni. Navázalo tak na rozhodnutí sjezdu, že její vláda s ANO se nesmí opírat o hlasy SPD.

Termín referenda bude záležet na ukončení vyjednávání s ANO a KSČM, stanovit by jej mělo předsednictvo, uvedl předseda strany Jan Hamáček.

Hamáček dá doporučení, jak v referendu hlasovat, „podle toho, jak dopadnou ta vyjednávání“. Otázku pro referendum by mělo zformulovat předsednictvo ČSSD po ukončení vyjednávání o vládě.

Rozhodnutí v referendu bude platné, pokud se hlasování zúčastní nejméně čtvrtina členů sociální demokracie.

Proti vládnímu spojenectví s ANO se postavili například senátoři ČSSD nebo někteří hejtmani. Kromě účasti trestně stíhaného šéfa ANO ve vládě jim vadí, že by se menšinový kabinet ČSSD a ANO musel opírat při hlasování o důvěře o komunisty.

Senátoři chtějí lobbovat mezi členy, aby případnou koalici v referendu nepotvrdili.

Předsednictvo ČSSD souhlasilo s obnovením jednání s ANO před týdnem. Reagovalo tak na novou nabídku ANO, které socialistům přenechalo pět ministerstev včetně vnitra, o něž se předtím vedl spor.

Sociální demokraté pak na schůzce místopředsedů předložili ANO některé další podmínky, například aby koaliční smlouva zavázala premiéra, aby do týdne rezignoval, pokud všichni ministři ČSSD podají demisi.

Zákaz spolupráce s SPD

Širší vedení ČSSD rovněž zakázalo sociální demokracii spolupráci s hnutím SPD Tomia Okamury na celostátní úrovni. Navázalo tak na rozhodnutí sjezdu, že její vláda s ANO se nesmí opírat o hlasy SPD. Doposud platí pro sociální demokraty zákaz celostátní spolupráce s KSČM.

Zákaz spolupráce s SPD byl přijat jednomyslně. Vymezení proti Okamurovu hnutí žádají sociální demokraté i po ANO jako případnému koaličnímu partnerovi.

Usilují mimo jiné o to, aby členové Okamurova hnutí byli odvoláni z vedení Sněmovny a jejích orgánů. Důvodem jsou výroky představitelů SPD, kterými zpochybňovali holokaust nebo se vymezovali vůči členství ČR v EU.

(pel)