Lídr katalánského hnutí za nezávislost, expremiér Carles Puigdemont, je vězněn v Německu na základě evropského zatykače. Z vazby se mu podařilo propašovat první vzkaz veřejnosti: "Nevzdám se, nezřeknu se, nepodvolím se".

Evropská unie v Německu násilně umlčela politického vězně Carlese Puigdemonta, který v německé vazbě nesmí používat internet ani mobilní telefon. Přesto se lídrovi katalánského hnutí za nezávislost a bývalému premiérovi Katalánska podařilo z vazby propašovat na veřejnost vzkaz: „Nevzdám se, nezřeknu se, nepodvolím se“.

Puigdemont byl v Německu zbaven osobní svobody za ryze politickou činnost: kandidoval ve volbách s programem nezávislosti Katalánska a po svém volebním vítězství se tento program snažil splnit tím, že legitimní vláda Katalánska vyhlásila nezávislost své země na centrální španělské vládě v Madridu.

Bývalému katalánskému premiérovi Carlesi Puigdemontovi se poprvé od svého zadržení v Německu podařilo veřejně komentoval svou situaci. Na jeho twitteru se objevil vzkaz, že se nehodlá vzdát a neuhne před údajně nezákonným jednáním těch, kteří u volebních uren prohráli.

„Aby to bylo všem jasné: Nevzdám se, nezřeknu se, nepodvolím se nezákonnému jednání těch, kteří prohráli u (volebních) uren,“ objevilo se Puigdemontovu twitteru.

Zjevně s odkazem na ústřední vládu v Madridu pod vedením premiéra Mariana Rajoye kritizoval katalánský politik v příspěvku na twitteru osoby, „které jsou ochotny zaplatit cenu za to, že opustí vládu práva ve prospěch ‚jednoty vlasti'“.

Puigdemont je v současné době zadržován ve vazbě ve věznici v severoněmeckém Neumünsteru.

Twitterový příspěvek formulovaný v první osobě se objevil na oficiálním účtu katalánského expremiéra. Puigdemont však ve vazbě nemá k internetu přístup. Může pouze telefonovat či pod dohledem využívat komunikační aplikaci Skype.

Puigdemontův tweet tak zřejmě zveřejnil některý z jeho spolupracovníků mimo vězení.

Puigdemont byl zadržen minulou neděli na severu Německa, když se snažil vrátit z Finska do Belgie, kde pobývá v exilu. Ve Španělsku čelí obžalobě ze vzpoury.

V Německu zadrželi politika, který se měl stát znovu katalánským premiérem, na základě evropského zatykače. O jeho případném vydání by měl v příštích týdnech rozhodnout soud severoněmecké spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko.

Strany podporující Katalánskou autonomii v loňských prosincových volbách získali v katalánském parlamentu opětovně většinu.

Někteří nezávislí analytici v souvislosti s Puigdemontovým uvězněním v Německu, respektive jeho celoevropským stíháním a úsilím Katalánska o samostatnost, připomínají některé paralely v historii České republiky.

Československo vzniklo separací od Rakousko-uherské monarchie. Vůdce boje za samostatnost, Tomáš G. Masaryk, nebyl zatčen ani uvězněn. Naopak, stal se na mnoho let prezidentem Československa.

Česká republika vznikla mírovou separací Slovenska od Česká, tedy fakticky rozbitím Československa. Slovenský vůdce  Vladimír Mečiar nebyl ani zatčen ani vězněn, ale naopak, stal se na mnoho let předsedou vlády samostatného Slovenska…