Poslanci se nemohou shodnout na zákonu o obecném referendu. Žádný ze současných návrhů zákona tak nemá velkou šanci na přijetí. Ve Sněmovně jsou v současnosti tři návrhy, čtvrtý se chystá. Přestože by zákon o referendu chtěla většina stran, jejich představy o něm se výrazně liší.

Na jedné straně jsou komunisté a SPD, kteří chtějí, aby veřejnost rozhodovala skoro o všem, včetně vystoupení z Evropské unie a NATO. Na druhé ODS, TOP 09, lidovci a Starostové, kteří se těchto nápadů na referendum k čemukoli obávají. Zcela proti proudu jdou Piráti, kteří uvažují hned o dvou podobách referenda.

Jedno by se týkalo domácích politických otázek a druhé, které by mohlo začít platit až za několik let, i mezinárodní politiky. A pak je tady ČSSD, která už do Sněmovny poslala svůj kompromisní návrh. Je reakcí na obavy z návrhů SPD a KSČM, a proto hlasování o mezinárodní politice zapovídá.

„Jediný má v tuto chvíli aspoň nějakou šanci. Ale i tam bychom museli udělat změny,“ řekla poslankyně ANO Helena Válková.

„Není třeba možné ponechat tam hranici 850 tisíc podpisů občanů potřebných pro konání referenda,“ řekla o návrhu ČSSD Válková, podle které by vhodná hranice byla mezi 500 až 700 tisíci podpisy. Ale i to je podle některých moc.

„To je nesmysl. Když to bude víc než 250 tisíc podpisů, referendum lidem spíš zablokujete. Vždyť si vezměte, jak málo prezidentských kandidátů dokázalo sehnat přes 100 tisíc podpisů,“ oponoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

 

Poslankyně ČSSD Kateřina Valachová vysvětlila, že hranice 850 tisíc podpisů byla vybrána proto, že jde o desetinu lidí s volebním právem. Mírnému snížení se však nebrání.

(jaz)