Vláda Andreje Babiše v demisi má podle opozičních stran příliš velké pravomoci.

Šest opozičních stran společně vyvolá kvůli postupům vlády v demisi dvě mimořádné schůze Sněmovny. Jedna se bude týkat personálních změn, které vláda Andreje Babiše bez důvěry provádí. Konkrétně v České poště, fakultních nemocnicích či v souvislosti s GIBS. Druhá schůze má být k pravidlům, která by měla vláda dodržovat.

Jedním z důvodů pro svolání mimořádné schůze je Babišova výzva řediteli Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalu Murínovi k rezignaci.

„Nátlak na šéfa GIBS ze strany premiéra bez důvěry je naprosto fatální,“ řekl předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Už předtím zase ministr vnitra vlády bez důvěry a v demisi Lubomír Metnar odvolal z funkce šéfa České pošty Martina Elkána. Odvoláni byli i generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská a ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluk Němeček.

Schůzky, kterou inicioval také STAN, se zúčastnili také zástupci ČSSD, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů. Společně mají 85 křesel ve Sněmovně.

„Vůbec to nepovažujeme za špatný výsledek,“ řekl k jednání stran a dohodě na dvou mimořádných schůzích Sněmovny předseda ODS Petr Fiala.

Starostům a nezávislým ale nevyšel pokus, aby se šestice stran domluvila na společné strategii k sestavování vlády.

„Každá ze stran má svou strategii k sestavování vlády,“ řekl Gazdík.

STAN chtěl domluvit společné požadavky stran pro toleranci nějaké vlády, ale šestice se nedomluvila na třech výchozích požadavcích: aby ve vládě nesměla být trestně stíhaná osoba, aby se vláda nesměla opírat o extrémistické strany a aby nesmělo být narušeno prozápadní směřování České republiky.

Snaha domluvit se na mantinelech pro možnou toleranci vlády selhala podle šéfa poslanců STAN Jana Farského na tom, že by šlo stěží zajistit, že by se vláda v nějaké chvíli nemohla opřít o extremisty, jestliže ve Sněmovně existuje většina 115 hlasů ANO, komunistů a SPD Tomia Okamury.

(jaz)