Andrej Babiš opakovaně vyzval k rezignaci ředitele GIBS Murína.

Premiér v demisi Andrej Babiš vyzval k rezignaci ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Informoval o tom mluvčí GIBS Ivo Mitáček. Zároveň uvedl, že v hlavním sídle GIBS v Praze v pondělí začala kontrola z ministerstva financí.

V průběhu února se ředitel GIBS Michal Murín podle mluvčího opakovaně sešel s Babišem na Úřadu vlády.

„Premiér pozval ředitele na dvě schůzky, na kterých ho vyzval k rezignaci. Důvodem k odstoupení z čela Generální inspekce bezpečnostních sborů je údajná ztráta důvěry ze strany premiéra,“ uvedl Mitáček.

„Jako vhodné datum navrhl premiér konec února letošního roku, což by se údajně obešlo bez dalších skandálů,“ dodal.

V dalším odstavci stejné tiskové zprávy pak Mitáček informoval, že v pondělí byla v hlavním sídle inspekce v Praze zahájena kontrola z ministerstva financí.

Babiš se k tvrzení ředitele GIBS Michala Murína zatím nevyjádřil.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že kontrola z ministerstva financí v sídle inspekce je šikanózní. Řečnicky se zeptal, zda tento postup „nezapadá do vyšetřování Čapího hnízda“, kde Babiš čelí trestnímu stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu, a zda nechce předseda vlády v demisi dostat policii do svého područí.

Filip potvrdil Babišův plán odvolat Murína

Informaci o plánu odvolat Murína potvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip, podle kterého ho premiér o záměru informoval na jedné ze schůzek ohledně programu nové vlády.

Murín vede GIBS od prosince 2016, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky.

Rezignace šéfa GIBS by byla jednou z dalších personálních změn, které vláda v demisi od začátku roku provedla. Odvoláni byli například generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluk Němeček a generální ředitel České pošty Martin Elkán.

(jaz)