Soud zamítl žalobu ekologické organizace Greenpeace proti norské vládě, v níž se environmentalisté domáhali soudního zákazu těžby ropy v Arktidě.

Soud zamítl žalobu ekologické organizace Greenpeace proti norské vládě, v níž se environmentalisté domáhali soudního zákazu těžby ropy v Arktidě. Svým rozhodnutím soud žalobu na norskou vládu zamítl se zdůvodněním, že přírodní zdroje mají být využívány na základě dlouhodobých výhledů, které zahrnují i zájmy budoucích generací.

Soud také uvedl, že vydaná povolení na těžbu ropy neporušují norskou ústavu.

V říjnu minulého roku podaly organizace Greenpeace Nordic a Nature & Youth žalobu u okrskového soudu v Oslu, ve které se domáhali zákazu vydávání povolení k těžbě ropy v arktické oblasti. Žalobu podali přímo na norskou vládu a jako zdůvodnění uvedli porušení svých ústavních práv.

Detailně zpracovaná žaloba na 41 stranách vykládá článek 112 norské ústavy jako právo norských občanů na životní prostředí podle jejich představ o plnění závěrů Pařížské dohody o změnách klimatu.

Článek 112 norské ústavy uvádí, že každá osoba má právo na zdraví podporující životní prostředí, jehož součástí je životní prostředí, jež si udržuje svou diverzitu a produkční schopnost.

Z pohledu environmentalistů norská vláda porušila jejich ústavní práva, když vydala další licence na těžbu ropy v Barentsově moři.

Environmentalisté ve své žalobě uvedli, že každé použití ropy vede ke zvýšení produkce CO2. A protože se norská vláda v Pařížské dohodě zavázala k boji proti globálnímu růstu teploty, je prý nutné, aby se už žádná další těžba ropy v Norsku nepovolovala.

I když dále v žalobě připouštějí, že existuje nejistota, do jaké míry další těžba ropy ovlivní růst globální teploty, přesto environmentalisté (či spíše jejich právní zástupci) argumentují, že při obraně ústavních práv norských občanů na hezké životní prostředí se má postupovat podle principu předběžné opatrnosti.

Z toho žalující strana dovodila, že by další těžbu neměla být povolována v případě nejasných a chybějících důkazů, protože „negativní dopad na růst globální teploty nelze vyloučit“.

Zklamání na straně environmentalistů po soudním verdiktu bylo značné. Ředitelka organizace Nature & Youth Ingrid Skjoldvaerová uvedla, že globální změna klimatu je fakt a klimatičtí experti jsou prý zděšení…

„Ropná politika norské vlády ohrožuje budoucnost mojí generace,“ prohlásila šéfka environmentalistů. (mar)