Španělská vláda hledá cestu z krize: chce dát Katalánsku pravomoc k výběru a správě daní.

Španělsko se snaží najít cestu ven z krize a usmířit si rozbouřené Katalánsko. Madrid nyní chce dát katalánskému regionu pravomoc vybírat a spravovat daně. Španělská vláda předpokládá, že tak zmírní vypuknutou krizi a zabrání dalším snahám Katalánska o vyhlášení nezávislosti.

Ve španělském parlamentu zůstává stále mnoho odpůrců jakéhokoliv osamostatnění regionu. Nejvíce protestují politikové z Lidové strany Španělska. Vláda se nicméně shodla na tom, že je ochotná Katalánsku poskytnout větší kontrolu nad jejich financemi.

„Jestliže si to Katalánci budou přát, pak jsme otevření k jednání,“ řekl jeden z politiků, který si přál zůstat v anonymitě.

Madrid připravuje pro Katalánsko podobný daňový systém, jaký funguje v Baskicku.

„V Baskicku funguje systém, kdy si region sám vybírá a spravuje daně, na schůzích s centrální vládou se pak ujedná, kolik kdo přispěje na státní bezpečnost a zahraniční mise. Jednání se konají jednou za pět let a může to tak fungovat i v Katalánsku,“ vysvětlil.

Podobnou dohodu nabízel už Madridu v roce 2012 tehdejší katalánský prezident Artur Mas, Španělsko ji však odmítlo. Království se tehdy teprve dostávalo s finanční krize a nechtělo přijít o zdroj příjmů z Katalánska, nyní však centrální vláda sama přichází s tou samou nabídkou. Nové dohodě by však musela předcházet změna ústavy.

Vládní komise sestavená z politiků všech stran je otevřená tomu, aby změna týkající se samostatného daňového systému pro Katalánsko byla zavedená do ústavy. Španělský premiér Mariano Rajoy to považuje za jeden z možných bodů vyrovnání mezi španělskou a katalánskou vládou.

Madrid už od začátku zaujal vůči katalánské nezávislosti tvrdý a odmítavý postoj. Premiér Rajoy převzal kontrolu nad regionem a rozpustil katalánskou vládu. Osm bývalých katalánských ministrů skončilo ve vazbě, katalánský premiér Carles Puigdemont a další čtyři politikové uprchli do Bruselu a čekají na soud.

(pel)