Zkáza řepky olejky: EU chce skončit s biopalivy, Česko je proti. Návrh europoslanců ohrožuje podnikání koncernu Agrofert, který nepřímo ovládá Andrej Babiš.

Evropa chce Andreji Babišovi zničit miliardový byznys. Europoslanci chtějí od roku 2030 zakázat používání biopaliv z řepky olejky nebo palmového oleje. Česká republika je spolu se zeměmi V4 proti. Návrh by poškodil firmy jako Agrofert nepřímo ovládané miliardářem a politikem Andrejem Babišem.

Europoslanci z vlivného výboru pro životní prostředí (ENVI) chtějí ukončit přidávání první generace biopaliv do pohonných hmot. Podle návrhu europoslanců mají v roce 2030 skončit biopaliva vyráběná z řepky, kukuřice nebo z cukrové řepy. Ještě dříve se má zakázat biopalivo z palmového oleje, a to již v roce 2021. Informaci uvedl týdeník Euro.

Zákaz přidávání palmového oleje do pohonných hmot přijal výbor na návrh komunistické europoslankyně Kateřiny Konečné. Europoslanci z výboru naopak podpořili návrh Evropské komise, který od ledna 2021 podporuje zavádění podílu paliv druhé generace, tedy paliv vyrobených hlavně z odpadních surovin, ale třeba také řas.

Stanovisko výboru ještě musí podpořit celý Evropský parlament. Europoslanci se pak budou muset na postoji k návrhu shodnout s ministry zemědělství jednotlivých členských zemí. Česko je proti návrhu, stejně jako ostatní země visegrádské čtyřky nebo Bulharsko a Rumunsko.

Mnohem mírnější návrh než výbor ENVI představila Evropská komise. Podle něj bude ještě v roce 2030 možné pro biopaliva využívat 3,8 procenta zemědělské produkce. Nyní je to přibližně  dvojnásobek.

Dominantním výrobcem řepkové bionafty je v Česku lovosický podnik Preol ze skupiny Agrofert nepřímo ovládané miliardářem a politikem Andrejem Babišem. Většinu výroby bioetanolu zajišťuje cukrovar Tereos TTD z Dobrovic na Mladoboleslavsku,.

Podle kritiků má pěstování řepky a kukuřice negativní ekologické dopady, protože tyto plodiny vyčerpávají půdu a urychlují erozi. Plošně se pak pro jejich pěstování využívají pesticidy, což ohrožuje spodní vody. V případě plantáží palmového oleje kritici upozorňují i na nedávné obrovské požáry deštných pralesů v jihovýchodní Asii, které jsou důsledkem jeho nadprodukce.

(pel)