Předseda vlády Bohuslav Sobotka podepsal Římské prohlášení: "Chceme pracovat na Evropě bezpečnější, prosperující, soudržnější i sociálně spravedlivější.“

Premiér Sobotka podepsal Římské prohlášení, v němž představitelé států EU na summitu v Římě deklarovali snahu o zachování jednoty Unie. Podle „evropského prezidenta“ Donalda Tuska buď Evropa bude jednotná, nebo přestane existovat…

Představitelé 27 členských států EU na summitu v Římě podpisem společné deklarace formálně potvrdili své odhodlání pokračovat v rámci EU společně i po vystoupení Velké Británie. (Text Prohlášení vedoucích představitelů 27 členských států a Evropské rady, Evropského parlamentu a Evropské komise čtěte ZDE.)

Neformální summit se konal v den 60. výročí podpisu římských smluv, které se staly základem evropské integrace.

Šéfové EU se v podepsané deklaraci jasně přihlásili k myšlence, že EU musí být jednotná a nedělitelná. Evropská unie by podle textu deklarace měla být za deset let bezpečná, prosperující, konkurenceschopná a sociálně odpovědná.

Text Římského prohlášení však současně připouští, že jednotlivé země EU sice postupují za jedním cílem, ale v případě potřeby mohou postupovat různým tempem a s různou intenzitou.

Šéf Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že pouze jednotná Evropa může být vzhledem ke zbytku světa suverénní a garantovat nezávislost členským státům a svobodu občanům.

„Evropa jako politická entita bude buď jednotná, nebo nebude vůbec,“ uvedl Tusk.

Pro miliony občanů evropských států prý EU je garantem toho, že „svoboda, důstojnost, demokracie a nezávislost nejsou jen snem, ale každodenní realitou“.

Schůzka v Římě se konala bez účasti Britů, kteří se již chystají zahájit proces vystoupení z EU.

Římskou deklaraci podepsali všichni přítomní šéfové států a vlád unijních zemí přesto, že polská premiérka Beata Szydlová nebo řecký ministerský předseda Alexis Tsipras do poslední chvíle dávali najevo, že text málo zohledňuje jejich národní potřeby.

Sobotka: deklarace reflektuje naše priority

Za Českou republiku se neformálního summitu 27 členských zemí Evropské unie v Římě účastnil předseda vlády Bohuslav Sobotka, který také podepsal Římské prohlášení.

Podle Sobotky se evropští státnici shodli na tom, že v budoucnu se EU zaměří na dosažení čtyř hlavních cílů: zajištění vnitřní bezpečnosti, aktivní roli EU na mezinárodní scéně, zajištění prosperity a hospodářského růstu a spolupráci v sociální oblasti včetně podpory konvergence mezi členskými státy.

„Společně se všemi lídry členských zemí Evropské unie jsme dosáhli shody na prioritách pro budoucí směřování unie. Shodli jsme se, že chceme pracovat na Evropě bezpečnější, prosperující, soudržnější i sociálně spravedlivější,“ uvedl Sobotka.

„Římská deklarace reflektuje naše priority, kterými jsou právě bezpečnost, soudržnost a prosperita,“ prohlásil dále.

Podepsaná Římská deklarace podle Sobotky reflektuje dlouhodobé priority české vlády v evropské politice.

„V první řadě jde o posílení prosperity a srovnávání životních úrovní mezi státy EU,“ podotkl Sobotka.

„Neméně důležité je z českého pohledu zajištění bezpečnosti Evropanů. To obnáší jak zajištění ochrany vnějších hranic Unie a spolupráci v boji proti terorismu, tak také schopnost Unie bránit své zájmy a podporovat stabilitu ve svém sousedství,“ dodal český premiér.

Schůzka představitelů EU v Římě byla připomínkou šesti desetiletí, která uplynula od chvíle, kdy tehdejší západní Německo, Francie, Itálie, Nizozemsko, Belgie a Lucembursko podepsaly v Palazzo dei Conservatori takzvané římské smlouvy, tedy dohody o vytvoření Evropského hospodářského společenství (EHS) a Evropského společenství pro atomovou energii (Euratom). (sfr)